Akutlægehelikopteren i Billund skal måske flyttes til Assens

Akutlægehelikopter Billund Arkivfoto: René Lind Gammelmark

Siden 2014 har der været 3 akutlægehelikoptere i Danmark.

Den ene har base i Ringsted på Sjælland, mens den anden har base i Skive, og den tredje har base i Billund.

Der er planlagt at der skal en fjerde akutlægehelikopter igang, og den skal placeres i Jammerbugt Kommune i Nordjylland.

De tre eksisterende helikoptere var i luften 3658 gange i 2017.

Der er lagt op til at helilkopteren i Skive skal flyttes til Herning Kommune, mens helikopteren i Billund skal flyttes til Assens Kommune på fyn.

 Det er hvad de fem regioner har foreslået, men i første omgang ønsker de den fjerde helikopter l´placeret i Aalborg, hvor eksisterende faciliteter kan udnyttes.

Styregruppen for Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordring, vurderer, at en  base til den nye helikopter er bedst placeret i Jammerbugt Kommune, i Region Nordjylland.    Samtidig foreslår de at den eksisterende helikopterbase i Skive flyttes til Herning Kommune, og Billund helikopteren bør flyve ud fra Assens Kommune, for at opnå den bedst mulige dækning af landet med fire helikoptere.

Bestyrelsen i Danske Regioner har netop besluttet at sende anbefalingen videre til Sundheds og ældreministeriet. Det sker efter, at ministeren har bedt om et bud på placeringen af fremtidens baser, når det nordlige danmark får en helilkopter.    Helikopterne skal først og fremmest dække de områder af landet, hvor borgerne ellers har lang transporttid til traumecentre og specialiceret behandling på de store universitetshospitaler.   Grunden til at man vil lade den nye helikopter midlertidigt få base i Aalborg er at det tager tid at anlægge nye baser, og med base i Aalborg Lufthavn, kan helikopteren komme igang fra Januar 2019, indtil en ny base er etableret i Jammerbugt Kommune.

De tre eksisterende helikoptere har fløjet siden 2014, og var i luften 3658 gange i 2017.