Skal din bil snart synes – nye synsregler træder i kraft på tirsdag !

Peter Madsen - Fair Bilsyn Grindstd - Foto: René Lind Gammelmark

Tirsdag den 20. maj 2018 træder nye EU-regler for periodisk syn i kraft.

Fredag eftermiddag var Netavisen Grindsted på besøg hos Fair Bilsyn på Chr. Lundsgårdsvej i Grindsted hvor Mark Lindberg og Peter Madsen stadig ikke har modtaget arbejdsinstrukserne fra færdselsstyrelsen.       De regler der fremover skal synes efter, er efter et EU-Direktiv, som EU-landende vedtog i 2014 (direktiv 2014/45/EU).    Reglerne skal sikre at synshallerne i hele EU syner køretøjer ud fra de samme obligatoriske minimumskrav.    I forvejen er der en del af EU-landende der allerede har synet efter de regler i nogle år.     

For de danske bilister vil det betyde at der vil være tre katagorier som fejl og mangler:
Mindre fejl
Væsentlige fejl
Farlige fejl

I praksis betyder det, at udbedringen af visse fejl og mangler, der indtil nu har kunnet udbedres uden yderligere kontrol, fremover automatisk medfører at køretøjet skal til omsyn.  F.eks:   en deffekt forlygtepære vil medføre omsyn.     Synshallernes personale skal også vurdere om der er flere fejl og mangler, og om de vurderes til farlige, hvis de vurderes til farlige vil det medføre kørselsforbud.  En farlig fejl kan være at samtlige stoplygter på en bil er deffekte.

De gamle regler hvor man i en del tilfælde kunne lave en betinget godkendelse,  virkede som regel fint, og langt de fleste af de biler der blev synet fik også lavet de ting som dergjorde at synet  kun var betinget godkendt.

Eksempler:

Forrude visker virker ikke – bilen skal til omsyn

Sprinkler virker ikke (pumpen kører) – betinget godkendelse

Sprinkler virker ikke – bilen skal til omsyn

Nummerpladelys lyskilde defekt (arrangementer med flere lyskilder) –  betinget godkendelse

Nummerplade lyskilde defekt  (arrangementer med en enkelt lyskilde) – bilen skal til omsyn

Dæktråd synlig eller beskadiget – køreforbud

Udstødning utæt – bilen skal til omsyn

Føresæde sidder løst – køreforbud

Positionslys defekt – bilen skal til omsyn

Stoplys 1/3 defekt – betinget godkendelse

Stoplys 2/3 defekt – omsyn

Intet stoplys virker – køreforbud

Reglerne vil helt automatisk betyde travlhed i synshallerne.

KLIK HER FOR AT SE DE NYE REGLER !

Peter Madsen, Fair Bilsyn Grindsted – Foto: René Lind Gammelmark