Historisk Dyrskue og Veteranstævne på Karensminde

Foto: René Lind Gammelmark

Årets største arrangement på Museumscenter Karensminde er uden tvivl det traditionsrige historiske dyrskue og veterantræf, som i år afholdes d. 9. september fra kl. 9.30 til kl. 16.00.

Besøgende kan opleve de historiske dyreracer på nært hold, når snesevis af heste, hunde, får, geder, kvæg og kaniner vises frem på skuet. Nogle af de historiske racer oplever en kraftig tilbagegang i bestanden, men takket være et nationalt bevaringsarbejde holdes bestanden vedlige. Dyrene på Karensminde er af historisk dyrerace og indgår derfor også i dette arbejde. Broholmerselskabet afholder miniskue, hvor henved 70 hunde og deres ejere deltager.

På gårdspladsen, i vestlængen og i laden er der boder med delikatesser, håndværk og husflid og ved maskinhuset arbejdes der med træ og rebslagning. Rundt omkring på gården kan man få stillet sulten, både den lille og den store; i kaffestuen og serveringsteltet serveres frikadeller og stuvede kartofler, kaffe og kage, mens pølsevognen og Karensmindes Venner byder på grillpølser med tilbehør. Til den søde tand er vaffelboden som altid åben, og Nygård Ismejeri kommer med deres Bondegårdsis.

Der vil være musikalsk underholdning ved Kongeå Blæseorkester på gårdspladsen, og i serveringsteltet spiller Ronnie Flyvbjerg Olesen og Bent Laursen.

Det er en fast tradition, at der også denne dag afholdes veteranstævne, hvor motorinteresserede kan nyde synet af de mange flotte veterankøretøjer og få en snak om hestekræfter og kubik henover kølerhjelmene. Oplev over 180 biler, 80 motorcykler, knallerter, scootere, traktorer og campingvogne mv. fra 1910-1980’erne.

Per Mandrup
Skuet får i år besøg af Per Mandrup, som er en verdensberømt ildsjæl inden for gastronomiens verden. Per Mandrup laver denne dag retter med lam, hvor kødet kommer fra en historisk husdyrrace. Han bliver suppleret af kokke fra kokkelandsholdet, som er på vej til VM. Der vil være smagsprøver til publikum.

Entré denne dag er 60 kr. for voksne. Børn og unge under 18 år har gratis entré skriver Billund Kommunes Museer i en pressemeddelelse.

Der er 183 biler tilmeldt, hvor den ældste er en Cadillac fra 1903, 70 motorcykler, hvor den ældste er en BSA fra 1927. Der er 31 traktorer, hvor den ældste er en Fordson fra 1934.

Dagens program:
kl.  9.30     Åbning af skuet ved Borgmester Ib Kristensen
kl.  9.40     Bedømmelse af kreaturer, får, geder og kaniner
kl. 10.00    Pløjning med veterantraktorer og heste
kl. 11.30     Hunde præsenteres i ringen
kl. 11.45     Får og geder præsenteres i ringen
kl. 11.45     Kongeå Blæserorkester spiller
kl. 12.30    Kongeå Blæserorkester spiller igen
kl. 12.45     Kvæg præsenteres i ringen
kl. 13.00     Pløjningen fortsættes
kl. 13.15      Heste præsenteres i ringen
kl. 14.00     Veterankøretøjer præsenteres i ringen
kl. 15.15      Traktorer præsenteres i ringen
kl. 15.40     Broholmere og Dansk Spids fra miniskuet præsenteres i ringen
kl. 16.00     Pladsen lukker.