Døgntilgængelig hjertestarter ved Matas i Grindsted

Foto: René Lind Gammelmark

Grindsted: Ny hjertestarter kan redde liv døgnet rundt

Hjerteforeningen Billund og Matas i Grindsted opsætter en døgntilgængelig hjertestarter på butikkens facade. Det estimeres, at cirka 18 borgere rammes af hjertestop årligt i Billund Kommune, og den nye hjertestarter skal øge trygheden og forbedre chancen for at overleve et hjertestop. Et mangeårigt samarbejde mellem Hjerteforeningen og Matas kommer nu indbyggerne i Grindsted til gode skriver Matas i en pressemeddelelse.

En ny døgntilgængelig hjertestarter er netop sat op på Matas’ butiksfacade på Borgergade 10. Placeringen er valgt ud fra en lav koncentration af døgntilgængelige hjertestartere i området. Butikspersonalet bliver uddannet til at anvende hjertestartere samt give hjertemassage, så de er klædt på til at yde førstehjælp, hvis uheldet er ude.

Hjertestarteren er finansieret af overskuddet fra salget af et populært gavevedhæng, designet i samarbejde med Hjerteforeningen i forbindelse med julen 2017.

– Vi er stolte af, at vi bidrager til at øge trygheden i Grindsted og ikke mindst overlevelseschancerne ved hjertestop ved at gøre en hjertestarter tilgængelig døgnet rundt lige udenfor vores dør. Fra Hjerteforeningen ved vi, hvor vigtigt det er at kunne gribe hurtigt ind ved et hjertestop. Sundhed og velvære har mange facetter lige fra kosttilskud til hjertestartere, og vi i Matas ønsker at påtage os et ansvar for at sikre sundhed for danskerne gennem hele livet, forklarer Søs Moen, der er medarbejder hos Matas i Grindsted.

Foto: René Lind Gammelmark

Hjertestarteren er det seneste resultat af et mangeårigt samarbejde mellem Hjerteforeningen og Matas. Siden 2007 har butikskæden doneret i alt 21,7 millioner kroner til Hjerteforeningen. Størstedelen af midlerne er gået til forskning i kvinders hjerte-kar sygdomme.

Nærhed er essentielt
Det estimeres, at gennemsnitligt 18 borgere i Billund Kommune rammes af hjertestop hvert år udenfor sygehus. Chancen for at overleve afhænger i høj grad af, om et menneske i nærheden griber ind. En hjertestarter er et effektivt redskab til at kickstarte hjertet, men allerede ti minutter efter hjertet er stoppet, har indsatsen ikke længere effekt. Nærhed til en hjertestarter er derfor essentiel.
– Vi er glade for, at vores lange og gode samarbejde med Matas resulterer i, at der bliver sat en hjertestarter op på Matas i Grindsted. Birgit Lorentsen, der er formand for Hjerteforeningen i Billund, og jeg er begejstrede over, at indbyggerne i Grindsted nu har en ekstra hjertestarter til rådighed og dermed er bedre rustet til at redde liv. For vi ved, at hvert minut tæller ved hjertestop, siger Anne Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen.

FAKTA:
Statistikkerne viser tydeligt, at antallet af hjertestartere er direkte ensbetydende med flere overlevende. Overlevelsen kan øges med mellem 50 og 70 procent, hvis der bruges hjertestarter sammen med basal hjertelungeredning inden for de første minutter. De første minutter efter et hjertestop er altafgørende, og chancen for at overleve daler med 10 procent for hvert minut, der går uden genoplivning.

På hjertestarter.dk findes et kort over alle 18.500 hjertestartere i hele landet, hvoraf cirka halvdelen er døgntilgængelige. Der findes også en app, der hurtigt viser vej til den nærmeste hjertestarter.
Kilde: Hjertestarter.dk.