Krigsmindeguide og besættelsessamlingen i det nye museumsbyggeri

Foto: Billund Kommunes Museer

Søndag den 18. november præsenteres en krigsmindeguide over monumenter, der er i Billund Kommune for at markere forskellige dele af Anden Verdenskrigs påvirkning i lokalsamfundet.  Guiden bliver præsenteret i Kirkehuset ved Grindsted Kirke kl. 14-16. Der vil blive serveret kaffe og kage.

Krigsmindeguiden er en del af Billund Kommunes Museers fokus på Besættelsessamlingen, og skal være med til at synliggøre lokalområdets spor og minder fra besættelsestiden.  

På dagen fortæller museumsinspektør Anna Louise Siggaard om museets kommende særudstilling Spor af besættelsen, der åbner i 2019. Samtidig fortælles om museets planer og drømme for besættelsessamlingen i det nye museumsbyggeri.

I krigsmindeguidens forord skriver museumsleder Ole Bisbjerg:

”Vi vil med krigsmindeguiden sætte fokus på krigens monumenter i Billund Kommune, på de steder de blev sat. Monumenterne minder os om vores fælles historie, fælles identitet og fælles ophav. Vi har brug for historien for at kunne forstå vores egen tid. Man kan derfor bruge besættelsen til at spørge sig selv: Hvad ville jeg have gjort, og hvad kan jeg lære af den i dag?

Interessen for at studere, fortolke og blive klogere på besættelsestiden synes altså i dag helt usvækket. Billund Kommunes Museer og Besættelsessamling Grindsteds Venner håber at have skabt et spændende tilbud, der kan bruges af kommunens borgere samt turister, der besøger vores dejlige lokalområde”.

Besættelsessamling Grindsteds Venner viser filmen Museet på heden, hvor bl.a. Erik Brandt fortæller om samlingens historie. Krigsmindeguiden bliver præsenteret på Erik Brandts fødselsdag, og han vil blive mindet på dagen skriver Billund Kommunes Museer i en pressemeddelelse

Krigsmindeguiden er udarbejdet i samarbejde med Besættelsessamling Grindsteds Venner og Hærhjemmeværnet, Distrikt Sydøstjylland HDSEJ.