Lysmesse i Grindsted Kirke

Foto: Aksel Fredensborg

Ikke alle sad foran flimmerkassen lørdag aften for at se Danmarksindsamlingen eller Volbeat.

I Grindsted Kirke tændte man lys for Kjørmes Knud – en anden dansk udgave af Kyndelmisse, som er en oversættelse fra det latinske ord for lysmesse. Det er den dag, hvor halvdelen af vinteren er gået, og der findes en mængde forskellige varsler og traditioner knyttet til denne tid.

Omkring 250 mennesker valgte at følge lyset på vej ved et særdeles smukt og højtideligt arrangement med den nye provst Anne Marie Erbst og det lokale kor Vokalias under ledelse af Stig L. Møller i de centrale roller.

Kyndelmisse messen af Keld Telén og Niels Green-Hansen var den smukke ramme omkring læsninger fra biblen om lysets komme. Dejlig “forståelig” musik med stor bredde – strækkende fra enstemmig sang, som også delvis var fællessang til skønne flerstemmige satser, der blev udført med betagende sikkerhed og musikalitet.

Kirken var kun oplyst af levende lys (plus det ganske enkle “arbejdslys”) og lidt farvet dekoration. Det gave en helt fantastisk stemning, hvor korets entré foregik gående op ad midtegangen med de kerter, som skulle lyse op. Koncerten sluttende med at koret atter syngende forlod trappen i koret og forsvandt ud i sakristiet. STOR oplevelse. 

Foto: Aksel Fredensborg