Store gevinster ved at samskabe med børn

Foto af 7. Klasse fra Lynghedeskolen i Grindsted - Foto: Lisette Lystlund Hedegaard/Skovdal

En ny forskningsrapport, vidensjournalen ”Samskabelse – med børn i fokus”, der er udarbejdet i samarbejde mellem Aalborg Universitet og CoC Playful Minds i Børnenes Hovedstad viser, at der er meget at vinde ved at engagere børnene langt mere i de beslutninger, der berører deres verden. Når der f.eks. skal flyttes om på rød stue, legepladsen skal have nyt design eller der skal lægges planer for skovturen med forældrene, er det vigtigt at gøre det med børnene i centrum.  

Forskningsundersøgelsen fastslår, at når forældre og pædagoger formår at samskabe med børnene, skaber det bedre trivsel og engagement hos børnene, og de voksne får en mere eksperimenterende, legende og undersøgende pædagogisk tilgang. Rapportens konklusion er derfor klar: Det gavner både børnene og de voksne, når barnet inddrages som aktiv og betydningsfuld i samskabelsesprocesserne.

Vidensjournalen understreger også, at samskabelse ikke altid er lige let. For det handler ikke bare om at spørge børnene, hvad de har lyst til, men om at forstå og inddrage børnene som aktive medmennesker i det pædagogiske arbejde. Som videnchef i CoC Playful Minds Karin Møller Villumsen udtrykker det:

”Hvad enten der er tale om indretning af børnehaven, udvikling af projekter, eksperimenter med leg og læring skal vi tage børnene med. Det er en balancegang mellem, at de voksne tør afgive magt i dagligdagen, uden det bliver kaotiske tilstande. Samskabelse handler i høj grad om, at de voksne er dygtige til at rammesætte og skabe muligheder for, at børnenes perspektiver får plads og betydning.”

Undersøgelsen peger også på, at barnets leg spiller en afgørende rolle i samskabelse. Professor Lene Tanggaard (AAU), som sammen med videnskabelig assistent Josefine Dilling (AAU) har udarbejdet forskningsrapporten påpeger:

”Forskning viser, at børn, som selv er aktive i læreprocesser, er langt bedre til at huske og forstå indholdet af det, de laver. Og vi kan også se, at børn lærer bedst, når de ikke ved, at de er i gang med at lære, men f.eks. bare leger. Derfor er legen en vigtig nøgle til den gode samskabelsesproces.”

Lene Tanggaard understeger, at det er vigtigt ikke bare at anskue samskabelse som et middel til at opnå læring, men som et mål i sig selv. Både for barnet og de voksne er der en stor værdi i at opdage verden sammen, at blive nysgerrige på, hvordan børn oplever verden, sig selv, deres omgivelser og store fælles anliggender som f.eks. det gode liv. Gevinsten er mere nærvær og opmærksomhed på at forstå hinanden – og modet til at skabe sammen. Det må stå helt centralt i det pædagogiske arbejde. Så bryd vanerne og samskab med børnene skriver Capital of Children i en pressemeddelelse.

Billede fra Børnehaven Børneuniverset Vest i Grindsted – Foto: Lisette Lystlund Hedegaard/Skovdal

Faktaboks: CoC Playful Minds og Børnenes Hovedstad
Det man ikke kan tænke sig til, må man lege sig til.

Vi tror på en legende tilgang til livet.

Vi tror på, at lysten til at opdage er brændstof for kreativitet. Vi tror på, at sjovt er sundere end surt. Og vi tror på, at voksne kan lære mindst lige så meget af børn, som børn kan lære af voksne. Især når det handler om at tænke nyt.

Vi tror faktisk så meget på en legende tilgang til livet, at vi har bygget en hel udviklingsorganisation på det grundlag. CoC Playful Minds.

CoC står for Capital of Children, som er visionen om at gøre Billund til Børnenes Hovedstad – ikke blot i Danmark, men i verden.

CoC Playful Minds er den organisation, der udvikler de programmer, der kan få det til at ske. Vi arbejder med tre programmer: Playful Innovation, Playful Skills og Playful Spaces.

Nøgleordet i dem alle tre er samskabelse. At skabe produkter til børn sammen med børn. At skabe nye læringsforløb sammen med børn. At skabe en by i børnehøjde sammen med børn. Og samskabelse kræver mere af de voksne end af børnene. Det kræver mod at tro på, at børn er vigtige, værdige og skabende verdensborgere.

Men hvis fremtiden ikke skulle formes af dem, som skal leve i den, hvem så?

CoC Playful Minds vil sammen med Billunds børn og eksperter fra hele kloden udforske, hvad en legende tilgang til livet kan betyde. Ikke blot i Billunds virksomheder, uddannelsessystem og byplanlægning men i verden.

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website.
Hvis du vælger ikke at aktivere cookies, fungerer siden ikke optimalt, angiv dit valg til højre.

Cookie indstillinger

Nedenfor kan du vælge hvilke typer cookies du vil tillade fra hjemmesiden, klik på "Gem cookie indstillinger" for at angive dit valg.

Funktions cookiesSiden benytter funktions cookies, disse er nødvendige for at siden fungerer.

Analytiske cookiesSiden benytter analytiske cookies, således at vi kan analysere besøg, og optimere hjemmesiden.

Social mediaSiden benytter ikke social media cookies.

ReklameSiden benytter ikke reklame relaterede cookies.

AndreSiden benytter 3 part cookies, bla. til funktionalitet af siden, der bliver ikke gemt personlige informationer.