Teddy Bear Art Museum i Billund fejrer 1-års fødselsdag med manér

Foto: René Lind Gammelmark

Den 20. maj var det præcis et år siden, at Teddy Bear Art Museum i Billund åbnede sine døre for publikum for første gang.

Museet, som er LEGO-familiens tidligere hjem, fejrer dagen med musik, ballet, aktiviteter og gratis kage til børnene, søndag den 26. maj 2019

Som en gave til alle er der halv pris på entréen til udstillingerne, og alle med en billet kan deltage i en gratis guidet rundvisning kl. 12 eller kl. 15.

Bamsemuseet i Billund har travlt. Der skal holdes fødselsdag og en 1-års fødselsdag er jo altid noget specielt. Så alle sejlene er sat til, når Billunds borgere og alle andre (bamse)interesserede, er inviteret til at fejre den store dag.

Søndag den 26. maj slår Bamsemuseet dørene op kl. 10.

Museet har åbent 6 dage om ugen (mandag lukket)  fra kl. 10 – 17 og sådan er det også på søndag. Men dagen skiller sig dog ud fra andre søndage. Kl. 11 kommer Legoland Billund Garden nemlig og spiller. Der er lagt op til aktiviteter og konkurrencer for både voksne og børn og alle har selvfølgelig noget med bamser at gøre. For at markere fødselsdagen har bamsedesigner Gitte Thorsen designet hendes hidtil største bamse, som færdigsyet vil være hele 76 cm høj. Men til forskel for de over 400 bamser hun har designet og syet indtil dato, er det ikke hende selv der skal sy dette 1. eksemplar af kæmpebamsen. Det er nemlig gæsterne. “Det er virkelig et spændende projekt, for jeg tror ikke sådan noget er prøvet før.

Vi glæder os meget til at komme i gang og håber, at rigtig mange vil kigge forbi denne dag, for at hjælpe os med at sy og komme i mål med projektet”: udtaler Gitte, som også er museumsbestyrer på Teddy Bear Art Museum, “Og selvom man ikke er til bamseplys, nål og sytråd, er man mere end velkommen til at kigge forbi” tilføjer hun. Der er nemlig også andre aktiviteter, konkurrencer og gratis fødselsdagskage og saftevand til børn i følge med en voksen. kl. 14 går Billund Balletskole på plænen. Deres opvisning foregår i museets have og kan godt betegnes som en uropførelse, fordi koreografien er lavet i anledning af Bamsemuseets fødselsdag. “Vi håber at vejrguderne er med os” siger Gitte, “alting bliver jo bare så meget festligere, når solen skinner”. Men selvom den ikke gør, er der noget at komme efter. 

LEGO familiens tidligere private hjem danner nu rammerne om en enestående samling med over 1.200 Bamser, heriblandt verdens mest berømte bamse Alfonzo, med en historie der knytter sig til både det Danske kongehus og den russiske Zar familie. Huset rummer også verdens nok største private samling af VanderBear Bamser, samlet af Gunhild Kirk Johansen, og en enestående samling af over 300 unikke kunstnerbamser fra mere end 30 nationer. Et highlight er også årets specialudstilling ”Steiff – fra nålepude til plysbamser” som viser bamser, dukker og andre genstande fra den verdenskendte Tyske bamseproducent STEIFFs arkiver – ting der aldrig før er blevet vist i Danmark. 

“I dagens anledning laver vi to gratis guidede rundvisninger, til dem der køber en billet til at se udstillingerne, Og det er spændende og sjovt for vores gæster, ved vi af erfaring” supplerer Gitte. “For det er via vores fortælling, det går op for de besøgende, at bamser ikke kun er legetøj, men også kunst. Ja og så er der jo også alle de skønne historier, der knytter sig til huset” siger hun med smil i øjnene.  

Er man ikke til bamser og museumsbesøg, er der god grund til at kigge forbi alligevel, enten søndag eller på en af de øvrige 5 åbningsdage i museet. Netop nu står havens utallige rododendron buske nemlig i blomst. Et ubeskriveligt smukt væld af farver og dufte møder én på vej til museets hovedindgang, og i resten af den over 10.000 m2 store park blomstrer planterne om kap. Haven blev anlagt i starten af 60’erne i tæt samarbejde mellem LEGO familiens gartner Egon Lauritsen og Edith Kirk Christiansen. Haven afspejler den dag i dag Ediths store kærlighed til blomster og farver. 

Men den 26. maj er jo som bekendt ikke kun Teddy Bear Art Museums fødselsdag, men også dagen hvor der skal stemmes til EU Parlamentets valg. Bamsemuseets parklignende have er en oase midt i Billund og ligger lige overfor Billund Centret,  Billunds Valgsted. Når krydset er sat, er det  oplagt at gå de få skridt over til Bamsemuseet for at deltage i fødselsdagsfesten eller blot at nyde en brunch, en god kop kaffe og hjemmebagt kage i festlige rammer. 

Privatfoto

Museumsbestyrer Gitte Thorsen i gang med forberedelserne én af fødselsdagens aktiviteter: en 76 cm høj bamse, som dagens gæster gerne må hjælpe med at sy.