Ældre sydjyder strømmer til fysioterapeut

Foto: Yuri Arcurs

Antallet af ældre patienter hos praktiserende fysioterapeuter i Sydjylland er vokset 56% på fem år. Det skyldes især, at de ældre vil være aktive længere.

Der er gang i butikken hos fysioterapeuterne i Sydjylland. Det skyldes især de gråhårede patienter. Fra 2013 til 2018 er der kommet 56% flere patienter på 70 år og op.

Ifølge, Brian Errebo-Jensen, der er regionsformand for Danske Fysioterapeuter, skyldes det især, at de ældre har større forventninger til, hvad de skal kunne.

“Vi har fået en generation af hopla-pensionister, der vil være aktive selvom de er godt oppe i årene. Samtidig er der blevet mange flere ældre, og de to ting til sammen kan virkelig mærkes hos vores medlemmer,” siger han.

Fra 2013 til 2018 steg voksede gruppen af sydjyder på 70 år og over med 21%.

Læger henviser flere
En tredje årsag til de flere patienter hos fysioterapeuterne skal findes hos de praktiserende læger. For at få tilskud til behandlingen hos en praktiserende fysioterapeut, skal man have en henvisning fra sin læge. Og netop de praktiserende læger har også en del af æren for, at flere kommer til fysioterapeut.

“I takt med, at der bliver mere og mere evidens for træning som behandling af en lang række sygdomme, så henviser lægerne også flere og flere,” siger Brian Errebo-Jensen og fortsætter:

“Min klare forventning er, at det vil blive endnu mere fremover. Der bliver forsket meget mere i effekten af fysioterapi end der gjorde tidligere. For mange patienter er træning en vigtig del af behandlingen – og så har det ikke de bivirkninger, som medicinsk eller kirurgisk behandling har.”

Færre operationer
Et godt eksempel er patienter med artrose (tidligere kaldet slidgigt) i knæet. Mange af disse patienter blev tidligere opereret, men videnskabelige studier har vist, at målrettet træning er langt den bedste behandling for de fleste af disse patienter – både når man ser på smerter og funktionsevne.

Selvom der er solid evidens for, at træning er førstevalget ved knæartrose, så halter systemet dog bagefter.

“Det er et problem, at operation stadig er gratis for patienterne, mens de skal betale størstedelen af regningen selv, hvis de går til fysioterapeut. Operationer er ovenikøbet væsentligt dyrere end træningsforløb. Det betyder, at vi som samfund kommer til at betale mere for en behandling, der er dårligere,” siger Brian Errebo-Jensen.

Han opfordrer derfor kommunerne til at tale med regionen om at tilbyde den form for træning gratis.

“Det er et udtryk for, at vores system ikke er fulgt med tiden. Det bør politikerne overveje at rette op på,” siger Brian Errebo-Jensen i en pressemeddelelse.