Den 23. og 24. juli laves smør og ost på Museumscenter Karensminde

Mads er her i gang med at pakke smør, mens Bent ser til at det foregår på den helt rigtige måde

Tirsdag den 23. juli får Museumscenter Karensminde besøg af nogle mjerister der viser hvordan man laver ost. 

Det tager noget længere tid at fremstille en god ost, blandt andet fordi osten skal lagre et par måneder eller mere inden osten er klar til at servere. På Museumscenter Karensminde kan man følge, hvordan osten bliver til, helt fra hvor mejeristerne varmer mælk og hælder osteløbe i mælken, så ostemassen samler sig. Derefter lægges osten i en form og i pres, så vandet kan løbe af osten, inden den er klar til at blive lagt til lagring. Denne aktivitet starter op omkring kl. 11.00

I over 100 år har mejeriprodukter været en meget vigtig eksportvare for dansk landbrug og det hele startede med smørret. i 1880’erne og 1890’erne oprettede landmænd over hele landet andelsmejerier, hvor Hjedding Andelsmejeri  i Ølgod startede i 1882 som en af de første i Danmark. Allerede syv år forinden startede Kaslund Mejeri af 8 vestfynske andelshavere.
Andelsmejerierne havde først som mål at producere smør af høj kvalitet, og sidenhen også ost til eksport.

Med andelsmejerierne blev fremstillingen af smør og ost industrialiseret. Mejerierne var udstyret med centrifuger, store smørkærner og ælteborde og mejerierne brugt dampmaskiner som trækkraft.

Både tirsdag den 23. juli og onsdag den 24. juli er en af mejeriaktiviteterne at fremstille smør, helt som man gjorde i gamle dage, uden nogen form for maskiner. Mejeristerne hælder den syrnede fløde i en gammeldags smørkærne som betjenes med håndkraft til at stampe med kærnestangen, indtil der er dannet fine lysegule klumper af smør i kærnen. Godt smør skal æltes længe, så det er frit for vand. Dernæst skal det smages til med salt inden det er klar til brug. Alle gæsterne kan følge hele processen i produktionen, og selv få lov til at arbejde med kærnen.

Foto: René Lind Gammelmark

Foto: René Lind Gammelmark

 

Der blev fremstillet smør

Det kreative værksted
I det kreative værksted kan man begge dage male en spareko eller lave en pung i læder. Aktiviteterne er for børn i alle aldre.

Det gamle køkken
Begge dage står Karensmindes Venner for aktiviteterne i det gamle køkken, hvor der er tændt op i brændekomfuret, og i dagligstuen arbejdes der med håndarbejde. Der arbejdes også i træværkstedet og i smedjen.

Vafler og hestevognsture
Kaffestuen og vaffelboden er åben, og man kan komme med hestevognen på tur.