Svend Immanuel Moustgaard blev mindet

Foto: René Lind Gammelmark

Omkring 60 personer mødte op da Svend Immanuel Moustgaard blev mindet, først i Filskov Kirke, dernæst i Viadukthallen hvor Ole Moustgaard fortalte om Svend Immanuel Moustgaards liv, gennem breve og familiefotos.
 

Foto: René Lind Gammelmark

Både foran kirken og bagefter foran Viadukthallen var der to gamle militærkøretøjer fra foreningen ww2tommies.dk. Den ene var en jeep fra 1944 den anden var en lastbil.Jeepen er ejet af Michael Valentin der har ejet den de sidste 17-18 år. Klubben har omkring 50 medlemmer der kommer fra hele Danmark.

En gammel militærlastbil fra ww2tomies.dk – Foto: René Lind Gammelmark

ww2tommies.dk – Foto: René Lind Gammelmark

Forsvarsbrødrene fra Sdr.Omme havde taget opstilling med fane foran kirken, og bagefter inde i kirken under mindegudstjenesten, hvor der blev sunget to salmer, som var de samme der blev sunget da mindepladen blev sat op i Filskov Kirke i 1944.

Forsvarsbrødrene fra Sdr.Omme stod klar med fanen – Foto: René Lind Gammelmark

Sognepræst Karin Rahbek-Engmarksgaard  fortalte om Svend Immanuel Moustgaard der blev født den 22. januar 1901. Han var en af en flok på i alt 12 børn.

Sognepræst i Filskog og Blåhøj Kirker Karin Rahbek-Engmarksgaard – Foto: René Lind Gammelmark

Efter den almindelige skolegang gik han på Grindsted Kost- og Realskole, hvorefter han rejste til Århus hvor han blev uddannet kontorist. I 1923 aftjente han sin værnepligt i Århus. I 1926 rejste han til Canada og den 22. oktober 1927 fik familien det sidste brev fra ham.I 1943 meldte han sig i den Canadiske Hær, hvor han den 4. januar 1944 blev overført til England, og den 6. juli ankom til Frankrig.  Den 25. juli døde han i kampen.

Dernæst fortalte forfatteren Jakob Tøtrup Kjærsgaard om hans nye bog “Den Røde Brænding” hvori Svend Immanuel Moustgaards deltagelse i D-Dag invationen er beskrevet.

Jakob Tøtrup Kjærsgaard – Foto: René Lind Gammelmark

Den 6. juni 2019 var det 75 år siden D-Dag (invasionen) blev startet. Tusindvis døde i de første mange dage af invasionen og en af dem var Svend Immanuel Moustgaard der oprindelig er fra Filskov. Han immigrerede til Canada som ung, og meldte sig som frivillig til den Canadiske Hær “The Black Watch”. Han døde i slaget ved Verriéres Ridge syd for Caen i Nordfrankrig den 25. juli 1944 (også kaldet Operation Overlord”

I 1947 blev der sat en mindeplade op i Filskov Kirke, til ære for Svend Immanuel Moustgaard.

Jakob Tøtrup Kjærsgaard overrakte Ove Moustgaard et diplom og en medalje fra Frankrig for at ære Svend Immanuel Moustgaard.

Foto: René Lind Gammelmark

Klik på billederne nedenunder for at se dem i stor størrelse