Den 4. august er der høstdag på Museumscenter Karensminde

Foto: René Lind Gammelmark

Søndag den 4. august er der fra kl. 10 til 16 høstdag på Museumscenter Karensminde.

Farverne i landskabet begynder at skiftet fra grønt til gult og gyldent. Høsten er i gang. Landmændene har travlt, og overalt æder store mejetærskere sig ind på kornet. Høsten har altid været en intensiv og arbejdskrævende tid i landbruget. Men dengang man ikke havde nutidens mejetærskere til rådighed, krævede det ikke kun mange folk, men også mange kræfter at få høsten i hus. På Museumsgården Karensminde genopliver Karensmindes Venner den gammeldags høst søndag den 4. august. Den dag er der mange folk i gang og livlig aktivitet på den gamle gård i Morsbøl.

På pladsen mellem laden og træværksted er den gamle tærskeværk stillet op, og der vel løbende blive tæske korn. (både søndag og tirsdag)

Dagen begynder kl. 10.30, hvor leen gøres klar, inden arbejdet går i gang.
Kl. 11 drager høstfolkene i marken. Høstkarlene mejer kornet med le, og pigerne går bag karlene og binder kornet op i neg. Det kræver sine folk at høste, og efter en halv times tid skal høstmaskinerne da også i gang. Først trækker aflæggeren sine spor i kornmarken. Aflæggeren skærer kornet og lægger det af i bunker, som høstfolkene skal binde op i neg. Sener kommer selv binder også i marken. De stærke jyske heste er spændt for en vogn som hjælper med i marken. De tre omtalte høstmetoder repræsenterer tre forskellige stadier i høsteudviklingen, og kan ses i marken fra ca. kl. 11. til omkring kl. 12.

Efter en middagspause går høstfolkene i marken igen omkring kl. 13, og høstarbejdet foregår på samme vis som om formiddagen både med le, aflægger og selvbinder.

Kl. 14 indstilles arbejdet, og høstdagen sluttes af med folkedans kl. 14 på græsplænen foran stuehuset under kastanjetræerne. Hedens Folkedansere giver først opvisning, og derefter kan alle være med og få sig en svingom.

Høstdagen er altid en meget festlig dag på Karensminde skriver Billund Kommunes Museer i en pressemeddelelse.

Arkivfoto: René Lind Gammelmark

Arkivfoto: René Lind Gammelmark

Marinus Kjeldsen igang med at skarpe en Le – Foto: René Lind Gammelmark