Lav din egen smoothie ved hjælp af pedalkraft

PR-Fot: HisArt- Ib Sørensen

Oplev en lang række lækkerier til ganen, når den fjerde temadag om FN’s verdensmål løber af stablen i Billund og Grindsted den 16. august kl. 14-18. Denne gang er temaet ’Fødevarer i balance’.

Anne Hjernøe vil fortælle om, hvordan man smagsoptimerer sit måltid ved hjælp af de 5 grundsmage. Om at tænke lokalt og bruge sæsonens råvarer, så du bliver både sundere og mere mæt. Det hele bliver tilsat en smule økologi, et strejf af hvordan du undgår madspild, og en knivspids røverhistorier fra de seneste tv-produktioner i Mellemøsten. På Torvet i Grindsted vil der være mange muligheder for at blive klogere på forskellige typer af fødevarer – og også få en lille smagsprøve.

Pedalkraft skal der til
Foreningen for Madglæde og Fællesskaber, Hello Kitchen, gæster Grindsted med et sjovt pop-up event med fokus på bæredygtighed og leg og læring i køkkenet. På smoothiecyklen kan du cykle go’ energi i form af lækker smag, sund pedalkraft og grøn energi. Nyd efterfølgende din smoothie i et bionedbrydeligt glas.

Projektleder Jonas Vigkilde fortæller: ”I Hello Kitchen brænder vi for at få mennesker til at mødes om mad, og alle vores aktiviteter handler om læring gennem leg, godt humør og fællesskab. Vores erfaringerne med Fars Køkkenskole og Mors Verdenskøkken, gør at vi tror på, at det skal være sjovt og socialt, når familier skal have inspiration til en lidt mere bæredygtig hverdag. Vi glæder os til at støtte op om arrangementet sammen med Billund Kommune.”

PR-Fot: HisArt- Ib Sørensen

Lokale råvarer: kartofler, is og øl
En af de måder, hvorpå du kan gøre en forskel for en bæredygtig fremtid, er ved at bruge lokale råvarer. På Grindstedegnen dyrker landmændene kartofler med stor succes, men hvad ved du egentlig om kartoflen? Hos Grindsted Landbrugsskole kan du teste din viden om kartofler, og samtidig få en smagsprøve på en lækker kartoffelmad.

Du kan også blive klogere på ølbrygningsprocessen og hvilke redskaber der bruges, når ølbryggeren fra Karensminde uddeler smagsprøver på sin Ale. Øllen brygges på en gammel maltbygsort fra 1850 fra herregården Lynderupgård ved Viborg.

De første 30 gæster til arrangementet i Grindsted får en gratis is fra Nygaard Ismejeri’s iskugle, som også vil være at finde på Torvet. Nygaard Ismejeri er en familiedrevet virksomhed, som laver is med mælk fra egne køer på deres gård lidt syd for Grindsted. Isen er produceret af friske råvarer og uden tilsætningsstoffer.

Den omvendte kyllingeburger
Ved du hvor din kyllingeburger kommer fra? En naturvejleder vil tage os igennem processen ”Den omvendte kyllingeburger” – fra burger og hele vejen tilbage til den levende kylling. Kom og få en formidlingsoplevelse ud over det sædvanlige, i en tid, hvor flere og flere mennesker køber færdigmad og ikke tænker over, hvor maden kommer fra og hvad den indeholder. Kl. 16.30 kan du se kyllingen blive slagtet.

I teltene vil der desuden være skattejagt, konkurrencer og spil om FN’s verdensmål. Fokus er på madspild, råvarer og hvordan vi kan være med til at gøre en forskel for vores egen sundhed, og for en bæredygtig fremtid, ved at tænke lidt mere over vores madvaner.

 Prøv Enkeltstartruten til Post Nord Danmark Rundt
Klokken 16.00 er der mulighed for at prøvecykle den enkeltstartsrute, som rytterne i PostNord Danmark skal køre torsdag den 22. august. Der er start på torvet klokken 16.00 og der er plads til både dem, der vil se hvor hurtigt de kan cykel turen, og dem, der gerne vil nyde de 17 kilometer. Alt hvad man skal gøre er at møde frem på cykel.

 Fællesspisning på Torvet
Bymidte forum og Grindsted Handelsstandsforening inviterer til fællesspisning på Torvet fra kl. 18 til ca. 22. Man kan vælge at bestille og få leveret mad fra én af byens tre caféer: Alletiders Café, Café J eller Café Viva. Eller man kan bestille og få leveret en grillbakke fra Lucullus, Kvickly eller Slagter Norlyk. Du kan også selv medbringe madkurven og bruge grillen, som er stillet op. Der bliver dækket op med borde, stole, tallerkener og bestik. Drikkevarer kan tilkøbes. Der vil være musikalsk underholdning med Plan D hele aftenen. Fra klokken 20.00 viser biografen den nye speedway dokumentar Kongernes Fald.

Oplev TV-kok Anne Hjernøe fra AnneMad
Anne Hjernøe har det meste af sit liv arbejdet med mad på alle niveauer. Hun har udgivet et hav af kogebøger, og igennem de sidste 12 år har hun været vært på over 100 tv-programmer fra både nær og fjern. Anne arbejder desuden med med fødevareudvikling, arrangerer gastronomiske rejser og skriver børnebøger.

PR-Foto

Oplev Anne Hjernøe på Byens Plads i Billund kl. 14.00 og på Centertorvet i Grindsted kl. 15.00 skriver Billund Kommune i en pressemeddelelse.