Fem tjekpunkter til et bæredygtigt køkken

Foto: René Lind Gammelmark

Tvis Køkkener i Grindsted guider dig til fem punkter, som gør en forskel for miljøet – i produktionen og i hjemmet.

Bæredygtighed og indeklima er to emner, som optager den moderne forbruger. Også når du skal vælge et nyt køkken, kan du sikre dig, at det lever op til vigtige krav til bæredygtige produkter som bl.a. miljøvenlig produktion og et sundt indeklima.

”Måske er det ikke bæredygtighed, der falder forbrugerne ind først, når de skal vælge deres fremtidige køkken,” siger produktudviklingschef Lars Rasmussen og fortsætter:
”Men der er nogle oplagte punkter, som jeg vil opfordre dem til at tjekke for at blive klogere på produktets bæredygtighed. Desuden bør man også sikre sig, at køkkenet er indeklimamærket.”

Som eksempel nævner han den miljøvenlige produktion på Danmarks ældste køkkenfabrik ved Holstebro, hvor Tvis Køkkener bliver produceret. Genanvendelse af materialer, anvendelse af bæredygtigt og certificeret træ samt giftfrie limprodukter er nogle af de miljø-tiltag, som du kan tjekke på producentens website og hos forhandleren.

Tvis Køkkener var en af de første til at få Dansk Indeklima Mærkning, som dokumenterer, at køkkenet bidrager til et sundt indeklima.

Tvis Køkkener i Grindsted guider dig til fem tjekpunkter, som gør en forskel for miljøet:

1. FSC-certificeret træ. Til bordplader i massivtræ anvender Tvis Køkkener udelukkende FSC-certificeret træ, som kommer fra ansvarlig skovproduktion. Det betyder bl.a. at der ikke fældes mere træ, end naturen kan nå at reproducere, at arbejdsforholdene for skovarbejderne er godkendte, samt at dyr og planteliv beskyttes. Andre træmaterialer leveres fra europæiske skove med ansvarlig skovproduktion.

PR-Foto

2. Genanvendelse af træ. Tvis Køkkener anvender spånplader fra en dansk producent, dels på grund af kvaliteten, dels på grund af den korte transport og dermed en minimal CO2-påvirkning. Spånpladerne fremstilles fortrinsvist af genanvendeligt træ, og fabrikken leverer også al affaldstræ tilbage til spånpladeproducenten, hvor det genanvendes.

PR-Foto

3. Lim uden giftstoffer. Hos Tvis Køkkener bruger man en særlig miljøvenlig lim, PUR-lim, til laminatlåger og bordplader. Limen afgiver derfor ikke giftige dampe hjemme i køkkenet. Da limen ikke reagerer overfor påvirkninger fra hverken vand, varme eller damp, betyder det, at fronten er særdeles stærk og meget holdbar.

PR-Foto

4. Indeklimamærkning. Til UV-lakerede, hvide køkkenlåger anvendes en miljøvenlig lak uden opløsningsmidler, som både giver et rent produktionsmiljø – og sikrer et rent miljø hjemme hos køkkenejeren. Det er Dansk Indeklima Mærkning dokumentation for, og denne mærkning gælder for samtlige køkkener, bad-inventar og skydedøre fra Tvis Køkkener.

PR-Foto

5. Recirkulation og holdbarhed. Tvis Køkkener fremstilles med en høj kvalitet, som gør det holdbart i mange år. Når køkkenet skal udskiftes, kan elementerne tages ned og afleveres på en genbrugsstation. Alt rent træ bliver genanvendt til spånplader, så det gamle køkken bliver recirkuleret. Hele indsatsen for et rent miljø dokumenteres i et C02-regnskab, som aflægges af koncernen bag Tvis Køkkener, TCM Group. Koncernen er desuden, som en af de få danske køkkenvirksomheder, tilmeldt Global Compact.

PR-Foto