Danmark Redder Liv – førstehjælpere fik opfrisket hjerte/lungeredning

Foto: René Lind Gammelmark

Onsdag aften havde Torben Mørk der er står for Danmark Redder Liv’s lokale afdeling i Billund Grindsted samlet nogle af de frivillige førstehjælpere der er tilmeldt klyngen for at de kunne få opfrisket hjerte/lungeredning. Emil Kjeldberg fra Ambulance Syd, er også Førstehjælper og han havde en ambulance med så de fremmødte kunne se hvilket udstyr ambulance har med når de kommer frem til en opgave.

Det foregik på Beredskabsgården på Hedemarken 16 i Grindsted.

Den lokale klynge har sin egen facebookside hvor du kan læse mere.

Blandt de førstehjælpere Netavisen Grindsted mødte onsdag aften var der brandmænd, sygeplejersker, ambulancereddere mv.

Det er ikke kun hjertestop førstehjælperne bliver kaldt ud til
De første 10 minutter er meget vigtige hvis en person får hjertestop, for overlevelse ved et  hjertestop forudsætter hurtig kvalificeret førstehjælp, for chancen for at overleve falder med 10% for hvert minut der går inden hjælpen bliver igangsat. Hvis en person med hjertestop ikke får livreddende førstehjælp inden ambulancen når frem, overlever en ud af 30. Hvis der derimod blive ydet livreddende førstehjælp er tallet en ud af 8. Det betyder derfor meget at der bliver give hjerte/lungeredning og brug af hjertestarter indenfor de første minutter.

Førstehjæperne sendes til 112-udkald, som den sundhedsfaglige visitator vurderer er hjertestop, eller meget hurtigt kan udvikle sig til hjertestop.

  • Hjertestop hvor genoplivning er relevant
  • Bevidstløse, hvor den sundhedsfaglige visitator er i alvorlig tvivl, om der er vejrtrækning, fremmedlegeme i luftveje, og svært påvirket vejrtrækning
  • Anafylaktisk shok
  • Hævelse i luftvejen med svært påvirket vejrtrækning (udløst af allergi, insektstik mv.)

Om Danmark Redder Liv:
Dansk Folkehjælp har sammen med Region Syddanmark, Region Sjælland og FirstAED taget initiativet til projektet Danmark Redder Liv.
Formålet med projektet er at der ved hjertestop ydes kvalificeret førstehjælp, gennem hurtigt udkald i de to tilknyttede regioner til frivillige førstehjælpere, der guides via udkaldssystemet til hændelsstedet og nærmeste hjertestarter.

Med Danmark Redder Liv får borgerne i et lokalområde mulighed for at blive tilkaldt for at yde førstehjælp efter hjertestop. De vil med regionens udkaldesystem kunne tilkaldes fra regionens AMK Vagtcentral og være fremme indenfor ganske få minutter.

Ifølge Dansk Hjetestopregister får knap 4000 mennesker hvert år hjertestop udenfor sygehus, og heraf overlever 12,7% i mere end 30 dage.
Du kan læse mere om Danmark Redder Liv her: