Prøv en ægte Sønderjysk tradition: Det Sønderjyske Kaffebord

Privatfoto

Lørdag den 28. september fra kl. 14 til 17 kan du prøve en ægte Sønderjysk tradition på Teddy Bear Art Museum i Billund.

Kulturformidler Sanne Brodersen fra Gram Slot fortæller den spændende historie om den Sønderjyske skik og selvfølgelig skal der også smages på kager: Hele 21 forskellige slags.

Det sønderjyske kaffebord blev meget populær i midten af 1800-tallet. Et sønderjysk kaffebord består af mindst 21 forskellige kager; syv tørre, syv bløde og syv hårde kager og selvfølgelig kaffe. Baggrunden var, at kaffen var blevet billigere og dermed allemandseje, og at man havde fået mere driftssikre bageovne. 

Efter at Sønderjylland i 1864 blev en del af Preussen, blev der afholdt mange nationale møder, men de preussiske myndigheder gav ikke altid spiritusbevilling til de kroer, hvor de dansksindede mødtes. Derfor blev der bygget forsamlingshuse, hvor de dansksindede kunne holde deres møder. Her blev der serveret kaffe og medbragt hjemmebag. Der var skarp konkurrence mellem kvinderne om at bage de mest velsmagende og iøjnefaldende kager. Traditionen blomstrede op igen under 2. verdenskrig, da det var forbudt at holde møder, men ikke at holde kaffebord, så sønderjyderne brugte dette hul i loven til at mødes lovligt.

Pris: 175 kr. pr. person inkl. kaffe og hele 21 slags kager skriver museet i en pressemeddelelse.

Tilmelding kan ske via Teddy Bear Art Museums hjemmeside eller ved at kontakte museet på tlf. 7533 1845 senest den 23. september 2019.