Fotoudstilling af Daniel Rye på torvet i Grindsted

Foto: Daniel Rye

Fredag den 27. september kl. 15.30 åbner Daniel Rye foto- og lydudstillingen ”Mens vi venter” på torvet i Grindsted med et oplæg om klimaforandringer og klimaflygtninge. Daniels oplæg vil lige som udstillingen tage udgangspunkt i hverdagen hos en fattig familie i Malawi. Udstillingen af Daniel Rye kan opleves på torvet i Grindsted indtil den 11. oktober.

 Foto- og lydudstillingen “Mens vi venter” er baseret på fotograf Daniel Ryes 120 dage hos familien Mkundiza – en fattig bondefamilie – i det sydlige Malawi. Den giver et nuanceret blik på livet i en del af Afrika, der ofte portrætteres i sort/hvid – både fotografisk og fortællemæssigt. Udstillingen skildrer familiens glæder og drømme samt nutidens udfordringer om ustabilt vejr og morgendagens frygt for at skulle forlade deres hjem.

“Mens vi venter” er et udtryk for den ventetid før regnsæsonen, hvor jorden er så tør, at sandet fyger med vinden, og afgrøderne tørster efter vand. Mere og mere ustabilt vejr gør, at tørkeperioderne bliver længere og regntiden kort og voldsom. Landmændene i Malawi og Afrika syd for Sahara har derfor svært ved at dyrke deres marker optimalt og bliver afhængige af nødhjælp for at overleve.

 

Ifølge den internationale nødhjælpsorganisation CARE vil der i 2050 være omkring 250 millioner klimaflygtninge i verden. Det er mennesker som Mr. Mkundiza og hans familie, der kæmper for at overleve, men som konstant støder panden mod muren i de omskiftelige vejrforhold. Hvornår bliver det hele for meget og de beslutter sig for at forlade deres hjem og rejse mod bedre forhold?

Daniel har over tre år og i alt seks rejser besøgt den lille landsby Kakoma i det sydlige Malawi, hvor han har set livet udfolde sig i tørke og oversvømmelser. Han har arbejdet, spist og sovet sammen med familien Mkundiza, fulgt dem i deres glæder og sorg, hørt om deres drømme og lyttet til den frygt, som præger deres ustabile hverdag.

I 2013 rejste Daniel Rye til Syrien for at dokumentere, hvorfor folk flygter fra krigen. To år senere, I september 2015, vandrede syriske flygtninge op ad de danske motorveje – en situation der delte vandene i Danmark og sendte politiske svingninger gennem hele den vestlige verden. Pludselig blev flygtninge sat på dagsordenen. Med dette projekt forsøger Daniel på en måde at gentage sin rejse til Syrien i 2013, men denne gang rejser han ud og ser på årsagen bag de klimarelaterede flygtninge. Det bliver historier vi kommer til at høre meget mere om i de kommende år.

Daniel Ryes rejse til Syrien i 2013 er blevet til bogen, “Ser du månen, Daniel” og er aktuel som filmatisering af samme navn. Daniel blev tilbageholdt af det vi lærte at kende som Islamisk Stat, og blev i 13 måneder holdt som gidsel. Han rejser sideløbende med denne udstilling rundt i Danmark og holder åbenhjertet foredrag om sin tid i fangenskab.

Mennesker flygter fra ustabilt vejr over hele verden. Orkaner og skovbrande i USA, oversvømmelser på lave Stillehavsatoller og tørke i store dele af Afrika, Asien og Sydamerika. Det er langsomme, næsten usynlige katastrofer, der i sidste ende kommer til at have en stor påvirkning på vores liv her i Danmark, når folk bliver presset til at flygte

Mr. Mkundiza sidder og beder en bøn i den lokale kirke. Foto: Daniel Rye

Mr. Mkundiza står i sin mark, som under en voldsom oversvømmelse i marts 2019, blev totalt ødelagt af de massive vandmasser. Nu skal de få, beskidte majskolber reddes og gøres klar til at blive genplantet, mens der stadig er lidt fugt i jorden fra oversvømmelsen. Alle planter er ødelagt og uspiselige. Foto: Daniel Rye

Mr. Mkundizas børnebørn, Kelvin og Joly, har klædt sig pænt på til søndagens gudstjeneste. Selvom der er tørke, prioriterer familien at se anstændig ud til ugens højdepunkt. Foto: Daniel Rye

Mr. Mkundizas søn, Samuel, løber ud i regnen og køler sin varme krop ned. Men begejstringen for den lille regnbyge får ikke Mr. Mkundiza til at glæde sig. “Det kræver uger med regn, før den trænger ned gennem den hårde, tørre jord og gør gavn i vores marker”, siger Mr. Mkundiza. Foto: Daniel Rye

Fakta: Bymidteforum
Billund Kommune har igangsat arbejdet med en udviklingsplan for Grindsted. For at sikre dialog om udviklingsplanen og for at sikre, at den bliver bredt forankret blandt både offentlige og private aktører i byen, er der i efteråret 2018 etableret et Bymidteforum på tværs af kommune, handel, erhverv, kultur- og uddannelsesinstitutioner.

Bymidteforum arbejder på både kort og lang sigt. På kort sigt på at skabe aktiviteter og oplevelser i byrummet sammen med byens mange aktører. På lang sigt som aktiv sparringspartner i forhold til udviklingsplanen.

Det er Bymidteforum, der har taget initiativ til fællesspisninger på torvet henover sommeren, og Bymidteforum støtter aktuelt fotoudstillingen af Daniel Rye. Flere konkrete initiativer er på vej skriver Billund Kommune i en pressemeddelelse.