Aktiviteter på Museumscenter Karensminde i efterårsferien

Foto: Billund Kommunes Museer

I skolernes efterårsferie er der altid aktiviteter på Museumscenter Karensminde. Der skal slagtes, tages kartofler op, brygges øl, presses æblemost mv.Derfor holder Museumscenter Karensminde åbent alle dage i uge 42 frak l. 10 til 16. Der er normal entrépris i hele ugen.

I skolernes efterårsferie er det på Karensminde på tide at få fyldt fadeburet op til vinterens komme. Derfor skal vi have slagtet, vi skal have brygget, og vi skal have presset. Efterårsferien er den gamle kartoffelferie, og traditionen tro, skal vi også have taget kartofler op. Vi får brug for alle hænder, der vil hjælpe, så bare hiv far og mor med ud i marken! I kan også prøve kræfter med at snitte jeres egne roelygter, der kan lyse op i efterårsmørket, eller I kan arbejde med træ og prøve aktiviteter i stuehuset og i smedjen. Har I brug for at hvile benene, så kan I nyde en tur sammen i hestevognen, eller I kan sidde og sysle i det kreative værksted. Kaffestuen er selvfølgelig også åben, så det muligt at få slukket tørsten ovenpå alle oplevelserne – måske kombineret med en af de lækre og kendte karensmindevafler skriver Billund Kommunes Museer i en pressemeddelelse.

I udstillingsbygningen på den anden side af vejen, kan du nu opleve et helt særligt showroom dedikeret til de foreløbige planer for det nye Museumscenter Karensminde. Showroomet indeholder både tanker, ideer og tegninger, der alle illustrerer, hvordan man har tænkt det nye Museumscenter Karensminde ind i en større landskabelig sammenhæng, hvordan man har leget med at fortolke den hvide enggård, og hvilke funktioner og oplevelser de nye bygninger skal rumme.

I efterårsferien har vi tre særlige aktivitetsdage:

Tirsdag den 15. oktober skal vi brygge øl, presse æblemost og slagte fjerkræ på Karensminde. I stuehuset brygges der øl efter gamle opskrifter. Ølbrygningen starter ca. kl. 11.00, og du kan få smagsprøver! Behager smagen, så kan heldigvis købe en eller flere Karensminde Ale med hjem. Er du til en mere alkoholfri drik, så kan du være med til at presse æblemost i vores store pressemaskiner. Mosten presses af Karensmindes egne æbler fra vores frugthave. Her gælder det om at smøge ærmerne op og tage godt fat! Om efteråret er det desuden blevet tid til at få slagtet nogle af gårdens dyr, og denne dag skal der slagtes fjerkræ.

Onsdag den 16. oktober er det den store slagtedag, hvor der skal slagtes en gris. Grisen slagtes ca. kl. 11.00. Slagtningen foregår efter gældende regler. Nysgerrige børn og voksne er velkomne til at følge processen, og se hvordan grisen bliver slagtet og senere parteret. Der laves medisterpølse og blodpølse efter de gamle opskrifter, og her må man gerne give en hånd med. Alt på grisen kunne bruges i gamle dage, og i dagene efter slagtningen arbejdede kvinderne i husstanden hårdt med at tillave og konservere al den mad, der var i grisen. Der blev lavet finker – en blanding af kogte, hakkede indvolde med fedt og krydderier – spegepølse, medisterpølse, kødpølse, flæskesvær, saltede og røgede skinker, flæskesider og sylte. Af børsterne lavede man pensler eller brugte de stiveste til nåle. Blæren pustede man op til en ballon til børnene at lege med, galden var et fortræffeligt lægemiddel mod hvepsestik, og af huden kunne der fremstilles sadler, seletøj, handsker eller bogbind. Der blev sågar til de finere samfundslag fremstillet tapet af svineskind.

Torsdag den 17. oktober er den helt store suppedag på Karensminde. I køkkenet bliver der lavet mange forskellige slags supper efter opskrifterne i de gamle kogebøger, både salte og søde. Der er således noget til enhver smag. Supperne er fyldte med egne grøntsager, så du får virkelig en autentisk smag af den gamle gård i Morsbøl. For 60 kr. kan du smage de mange, forskellige skønne supper. I løbet af dagen presses der desuden igen æblemost af gårdens æbler.