Five-a-side håndbold – nyhed i Billund

Foto: René Lind Gammelmark

Sidste år startede Dansk Håndbold Forbund og DGI en ny form for motionshåndbold op. Mona Nielsen, formand for Billund Idrætsforenings Håndboldafdeling synes det var spændende, men havde ikke mulighed for at få presset hal-tid ind i programmet. men den 2. september 2019 startede Billund Idrætsforenings Håndboldafdeling så et hold op i Billund Idrætscenter.

Der er tale om et mix-hold hvor der er både kvinder og mænd. I øjeblikket er de oppe på 15-20 spillere, men Mona Nielsen fortæller til Netavisen Grindsted at hun regner med at der kommer endnu flere med, når først der er gået lidt tid, og folk har fundet ud af at Five-a-side håndbold er for alle,  både uøvede og øvede håndboldspillere.

Five-a-side håndbold, er en del af projektet bevæg dig for livet, og bevæge sig er noget der er helt sikkert, for efter en omgang opvarmning spiller de to hold mod hinanden, med hver 5 personer på hvert hold. De spiller i 8-10 minutter, hvorefter de skifter. Der er ingen dommer, og banen er kun 26×20 meter. Bolden er også en nyhed, den er nyudviklet med et godt greb, selvom bolden er blødere end en klassisk håndbold. Der bruges heller ikke harpiks på bolden.

Småskader, en travl hverdag eller lidt bonuskilo på maven er ingen hindring, og det er for personer over 30 år og opefter.

Tredje halvleg er en vigtig del af spillet, hvor man får snakket, grinet og hygget sammen, for det sociale er en meget vigtig del af five-o-side.

Da Netavisen Grindsted var en tur i Billund Idrætscenter var der mødt 16 personer op, hvoraf 3-4 af dem aldrig før havde spillet håndbold.

 Der spilles hver mandag fra kl. 20.30 til 22 i Billund Idrætscenter og Mona Nielsen kan kontaktes på tlf. 2191 0842 hvis du kunne tænke dig at være med.

Five-a-side Håndbold’s 10 regler

Five-a-side Håndbold følger de almindelige håndboldregler – dog med 10 enkle særregler, som du kan lære på ét minut:

  1. En Five-a-side Håndbold-kamp afvikles på reduceret banelængde (ca. 26 x 20 m).
  2. Der spilles med en Five-a-side Håndbold.
  3. Forsvarsspil må ske ved bolderobring eller ved afskærmning med kroppen eller armene. Five-a-side Håndbold er et afvisningsspil, og man må ikke tackle med henblik på at stoppe eller fastgøre modstanderen.
  4. Målmanden skal ikke bære særlige kendetegn.
  5. Hvert hold har en sidelinje til udskiftning.
  6. Bolden gives op fra mål. Ved mål fløjter/pifter en spilvejleder bolden i mål, hvorefter spillet er i gang igen.
  7. Den fungerende målmand må ikke afslutte fra eget felt.
  8. Kampen startes med et opgiverkast midt på banen.
  9. Kampens varighed er en enkelt halvleg på mellem 8 og 12 min. Spilletiden kan variere alt efter aftaler, tidsramme og behov.
  10. Hvert hold må have 5 spillere på banen ad gangen, og et hold består af 5 til 8 spillere

Klik på billederne under artiklen for at se dem i stor størrelse.