Guide: Undgå at hunden får angst nytårsaften

Næsten hver anden hund er bange for fyrværkeri. og derfor er det vigtigt at tage dine forholdsregler. Dyrenes Beskyttelse guider her til en bedre aften for både hund og ejer. Foto: Dyrenes Beskyttelse

En nytårsaften uden hensyn til hunden kan få varige konsekvenser for den. Dyrenes Beskyttelse guider her til hvordan hundeejere forbereder hunden i god tid, så man ikke ender med en skræmt hund nytårsaften

Nytårsaften er for mange forbundet med fest og farver. For hunde kan det derimod være en meget stressende oplevelse, og en undersøgelse lavet for Dyrenes Beskyttelse fastslår at ca. hver anden hund er bange for fyrværkeri.

Når alle vaner brydes, i kombination med høje lyde og lysglimt, kan hunden opleve både stress og angst. Det er derfor vigtigt, at planlægge nytårsaften i god tid, så aftenen bliver så lidt stressende som muligt for hunden.

”Det er forskelligt fra hund til hund, hvordan de oplever nytårsaften. Mens nogle hunde bliver så stressede, at de skal medicineres, kan andre nøjes med at ligge i skødet hos ejeren eller gemme sig under bordet. Uanset hvor stresset hunden bliver, så bør man altid sørge for, at der er taget hensyn til hunden,” siger Jens Jokumsen, familiedyrschef hos Dyrenes Beskyttelse.

Det er vigtigt at tage hensyn, da en dårlig oplevelse kan hænge fast. Hvis hunden får en dårlig oplevelse nytårsaften, kan den blive bange for andre høje lyde eller blive endnu mere stresset næste nytår

[Faktaboks] Sådan giver du din hund en tryg nytårsaften
Der er mange ting, man som hundeejer kan gøre for at skærme sin hund, så den kommer til at føle så meget tryghed som muligt trods nytårs spektaklerne. Her kommer en guide til, hvordan man som hundeejer kan tage de bedst mulige forbehold:

  • Start med at tage udgangspunkt i hvor stresset hunden blev sidste år, eller hvor stresset den generelt bliver ved høje lyde og uvante situationer. Planlæg dit nytår ud fra disse erfaringer.
  • Hvis hunden bliver meget stresset, kan det være en god ide at fejre nytår langt væk fra byen, hvor der typisk er mindre larm og lysglimt fra fyrværkeri.
  • Hvis hunden er mindre stresset, er det måske nok bare at lade dem være tæt på ejeren, tænde radioen eller den et tyggeben når fyrværkeriet er værst.
  • Luftning af hunden bør ske i snor op til selve nytårsaften. Hunden kan reagere uvant på pludselige brag og glimt, og kan derfor finde på at løbe væk. Husk også at gå en ekstra lang tur med hunden, midt på dagen på selve nytårsaftensdag.
  • Skærm hunden for lysglimt og høje lyde, og lad den gemme sig, hvis det giver tryghed.
  • Skæld ikke hunden ud. Det vil blot forværre dens stress i situationen.
  • Sørg for, at hunden ikke kan løbe væk. Den kan reagerer uventet i en stressende situation.
  • Er man i tvivl om, hvilke forberedelser der passer bedst til sin hund, bør man rådføre sig hos dyrlægen eller en hundeadfærdsbehandler, så nytårsaften bliver festlig for ejerne og mindst muligt stressende for hunden.

Dyrenes Beskyttelse anbefaler ikke, at man lader hunden være alene nytårsaften. Det kan være svært at vide, om den reagerer voldsomt i en situation, og en negativ oplevelse kan forstærke angsten, hvis hunden er alene hjemme skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.