Åbning og fernisering af Færø Expo #1

Galleri Sam har lørdag den 18. januar 2020 i tidsrummet fra kl. 14 til 17 åbning og fernisering af kunstudstillingen Færø Expo #1.

I Galleri Sam har vi i 2020 valgt at fokusere på færøsk kunst, og har planlagt 4 udstillinger med dygtige og anerkendte færøske kunstnere. Denne udstillingsrække kalder vi Færø Expo #1-4.

På den første af disse glæder vi os til at præsentere de to færøske kunstnere, Hansina Iversen og Bárður Jákupsson skriver Galleri Sam i en pressemeddelelse.

Hansina Iversen (f. 1966 i Tórshavn, Færøerne) er uddannet billedkunstner ved Kunstakademiet i Helsinki, Finland samt på Kunstakademiet i Island.

 

Gennem sin kunst søger hun samspil mellem verden og ånden, mellem natur og menneskehed, hvilket måske er det mest udbredte tema i færøsk kunst. Færøske malere har gennem generationer søgt billeder, der kan skildre sindstilstande, stemninger og følelser, som naturen vækker i dem, og de har søgt former i naturen, der kan bruges til at udforske og udtrykke deres egen indre kamp. Hansina Iversen synes dog ikke drevet af behovet for selvudtrykkelse. Både verden og ånden, naturen og menneskeheden er til stede i hendes malerier, men kun som fjerne spor eller antydninger. Intensiteten i hendes kunst genereres ikke primært af en udforskning af sig selv og hendes forhold til verden omkring sig, men snarere af en udforskning af det abstrakte.

På udstillingen præsenteres nye værker af Hansina Iversen.

Bárður Jákupsson (f. 1943 i Tórshavn, Færøerne). Billedkunstner, forfatter og kunstformidler. Bárður er uddannet ved Kunstakademiet i København. Bárður har været leder af Færøernes Kunsthal, senere Færøernes Kunstmuseum, Listasavn (1978-2003). Barður har endvidere udgivet en række bøger om færøsk kunst og kunsthistorie. Med sin begejstring, store viden og enorme flid har Bárður Jákupsson i over en menneskealder præget færøsk kunstliv i en sådan grad, at titlen som Mister Faroese Art må være på sin plads.

 

Bárður fortæller, hvordan han i barndommen og ungdommen ønskede at gengive naturens undere, men tilføjer: ” Nu bliver jeg distraheret af at sidde over for et bestemt motiv, det topografiske har ingen interesse. Nu vil jeg huske. Jeg trækker på et langt livs visuelle oplevelser. Især barndommens frydefulde erfaringer, der trænger sig mere og mere på, jo ældre jeg bliver. Mine billeder skal opleves som mere eller mindre abstrakte, nonfigurative kompositioner, der har den færøske natur som baggrund. Jeg har haft alskens gøremål i mit liv, men altid malet ved siden af.”

På udstillingen vises nye værker af Bárður Jákupsson.

Kunstnerne er til stede ved ferniseringen.

Efter ferniseringen er udstillingen åben hver fredag, lørdag og søndag kl. 13-17 til og med søndag d. 16. februar 2020. Udstillingen åbnes desuden gerne efter aftale.