Laurits Tørnæs var til søndagstræf hos Ældre Sagen i Grindsted

Foto: René Lind Gammelmark

Søndag var tidligere fiskeskipper, medlem af folketinget, minister, amtsborgmester mv. Laurits Tørnæs på Mødestedet i Grindsted. Har var knapt 70 medlemmer af Ældre Sagens lokalafdeling i Grindsted mødt op for at høre Larurits Tørnæs fortælle om tiden fra Fiskerdreng over politik til aktiv pensionist.

Som noget nyt, kan medlemmerne af Ældre Sagen betale med MobilePay.

Ældre Sagen er med på noderne, man kan nu betale med Mobile Pay – Foto: René Lind Gammelmark

Foto: René Lind Gammelmark

Det var en særdeles veloplagt foredragsholder der med indlevelse fortalte om mange af de ting han havde oplevet gennem livet. Det fik da også lattermusiklerne i gang hos tilhørerne undervejs.

Foto: René Lind Gammelmark

Da han ankom til Mødestedet, var der en der spurgte ham om det var let at finde her op, og han svarede friskt “Ja, Grindsted er jo lige midt i det hele”.

Laurits Tørnæs fortalte fortalte om tiden hvor han gik i skole, om at han gerne ville ud og fiske lige som sin far. Han havde dog lidt odds i mod sig, men inden han skulle til session havde han lovet sin mor at han ville bede om at komme ind til Søværnet, for det lugtede jo lidt af vand. Det gik den unge Laurits med til på den betingelse af at han i de to år inden han skulle til session måtte tage ud og fiske.

Laurits Tørnsæ tv – Foto: René Lind Gammelmark

Han fik hyre på en fiskekutter i Esbjerg og den første tur han var på varede 13 dage på grund af at det blev noget forfærdeligt vejr. Han var søsyg alle dagene.  Da han kom i land tog han turen hjem til sine forældre, der mente at så var han da blevet kureret for at skulle være fisker, men nej, tværtimod så ville den unge Laurits afsted for at vise at det kunne han da sagtens gøre.

Foto: René Lind Gammelmark

Foto: René Lind Gammelmark

Da Laurits var til Session, fik han at vide at han skulle ind som Garder, hvilket Laurits ikke var så begejstret for, så han sagde at det var han ikke så glad for, da han havde lovet sin mor at han ville ind Søværnet, hvor han godt kunne tænke sig at blive officer, så han fik sit ønske opfyldt og blev skrevet ind til Søværnet.

Kort før han skulle starte kørte han galt på motorcykel hvor han fik sit venstre ben smadret hvilket udsatte hans indkaldelse. Efter to år skulle han igen til session, men her blev han kasseret på grund af hans smadrede ben.

Laurits fik i 1960, kun 24 år gammel bygget en ny fiskekutter, kutteren udskiftede han dog i 1965 med en ny og større som han fik bygget. I 1969 blev den fra 1965 udskiftet med en ny og endnu større kutter. Da han og besætningen var på den tredje tur med den nye båd, måtte de gå i havn i Holland på grund af det dårlige vejr. Det var meningen at de når vejret blev bedre skulle ud igen for at fylde lasten helt, da der kun var to timers sejlads fra havnen (der var en militærbase) og til fiskestedet. Mens han og besætningen var på basen var han så uheldig at bliver kørt ned af en bil i en fodgængerovergang, og her blev hans venstre ben for anden gang smadret. Det betød at Laurits aldrig mere kom ud at sejle.

Foto: René Lind Gammelmark

Laurits’s kone døde kort efter af kræft, så han stod tilbage med tre små børn. Efter at have haft benet i gips i 2½ år fik han gipsen af, hvorefter en hård periode med genoptræning af benet gik i gang. Men Laurits havde vilje og fik trænet førligheden op, til trods for en stiv knæ og fodled.

Skæbnen ville at Anker Jørgensen der dengang var fagforeningsmand ville have lavet en overenskomst mellem Fiskeskipperne og besætningsmedlemmerne, der dengang var aflønnet på procentbasis. Der var 50% af det indtjenede der gik til skipperen, og 50% blev delt mellem besætningsmedlemmerne.

Laurits Tørnæs havde skrevet litteratur hjem fra biblioteker om arbejdsret, og pludselig blev han ansat som formand for Esbjerg Fiskeriforening. Anker Jørgensen fik ikke en overenskomst, men han og Laurits Tørnæs blev enige om at lave en aftale. I aftalen blev der skrevet at de eksisterende løn- og arbejdsvikår skulle fortsætte uændret.

Foto: René Lind Gammelmark

En dag blev han så opfordret til at stille op til folketinget for Venstre og efter kun tre uger blev der udskrevet valg af daværende Statsminister Poul Hartling. Laurits Tørnæs blev dog ikke valgt ind i folketinget, men i 1981 valgte Natalie Lind der var opstillet i Varde at trække sig kort før valget, hvilket betød at man fra Varde kom og gav Laurits Tørnæs muligheden for at stille op i Varde, hvilket han i første omgang takkede nej tak til. Men dagen efter fik han efter et besøg fra en anden kendt lokalpolitiker ændret mening og sagde ja til at stille op. I 1981 blev han derfor valgt ind i Folketinget.

Foto: René Lind Gammelmark

Foto: René Lind Gammelmark

Foto: René Lind Gammelmark

Foto: René Lind Gammelmark

Efter ni måneder som folketingsmedlem blev han valgt som politisk ordfører for Venstre, hvilket han var fra 1982 til 1987. I 1987 valgte Poul Schlüter at udnævne Laurits til Landbrugsminister, en post han havde indtil 1993, hvorefter han forsatte som ordinært folketingsmedlem frem til valget i 1994. I 1994 blev han amtsborgmester for Ribe Amt, en stilling han havde til og med 31. december 2006 hvor amtskommunerne blev nedlagt.

 

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website.
Hvis du vælger ikke at aktivere cookies, fungerer siden ikke optimalt, angiv dit valg til højre.

Cookie indstillinger

Nedenfor kan du vælge hvilke typer cookies du vil tillade fra hjemmesiden, klik på "Gem cookie indstillinger" for at angive dit valg.

Funktions cookiesSiden benytter funktions cookies, disse er nødvendige for at siden fungerer.

Analytiske cookiesSiden benytter analytiske cookies, således at vi kan analysere besøg, og optimere hjemmesiden.

Social mediaSiden benytter ikke social media cookies.

ReklameSiden benytter ikke reklame relaterede cookies.

AndreSiden benytter 3 part cookies, bla. til funktionalitet af siden, der bliver ikke gemt personlige informationer.