Kolde morgener venter i februar: Hjælp hunden godt gennem vinteren

Trods det milde vintervejr kan de kolde februarmorgener være en strabadserende omgang for danskernes foretrukne kæledyr. Foto: PR.
Mayland 2025 banner

Trods det milde vintervejr kan de kolde februarmorgener være en strabadserende omgang for danskernes foretrukne kæledyr. Få dyrlægens råd til, hvordan du bedst hjælper din hund gennem vinteren

Vinteren viser sig fra sin milde side, men selvom vi mennesker sagtens kan holde varmen med halstørklæde og en god jakke, kan det knibe for danskernes foretrukne kæledyr, hunden. Ifølge dyrlæge Esther E. Lauridsen er det netop nu særdeles vigtigt at være opmærksom på, om din bedste ven trives i vintervejret.

– Mens mange større hunde som newfoundlændere eller sanktbernhardshunde med en tyk pels ikke har nogen problemer med vintervejret i Danmark, så kan årstiden sagtens drille chihuahuaer og mange andre små hunderacer. Men uanset størrelse og pelstykkelse er det vigtigt, at have øje for, hvordan den enkelte hund har det, siger Esther E. Lauridsen, der er dyrlæge hos Danmarks største have- og dyrecenter, Plantorama.

Dyrlægen giver her sine bedste råd til, hvordan du bedst hjælper din firbenede ven godt gennem vinteren:

Vær opmærksom på din hund
Uanset størrelsen på hunden og tykkelsen på pelsen og den isolerende underuld er der andre faktorer, der påvirker, om din hund fryser. For eksempel kan såvel hvalpe som ældre hunde have sværere ved at holde varmen, og er din hund plaget af gigt, bør du ligeledes være ekstra opmærksom. Generelt bør du kigge efter hundens velbefindende – står den og ryster, eller spæner den glad omkring, når den er ude? Har den det koldt, er det en god idé at gå flere, men kortere ture med hunden end normalt, og man kan også anskaffe sig en hundejakke.

Selvom vi mennesker sagtens kan holde varmen med halstørklæde og en god jakke, kan det knibe for hunden, og derfor er det netop nu særdeles vigtigt at være opmærksom på, om din bedste ven trives i vintervejret. Foto: PR.

Hold hunden tør og ren
Efter en frisk gåtur bør man altid vaske og tørre hundens poter grundigt, særligt når der ligger salt på veje og fortove, som ellers nemt kan udtørre og lave revner i trædepuderne. Potevoks kan mindske risikoen for revner, og nogle hunde kan også have gavn af sokker, der både giver varme og hjælper mod snavs og salt. Tør også pelsen, når I kommer ind, hvis hunden er våd, så den hurtigt bliver varm igen.

Aktivér hunden indendørs
Alle hunde har brug for aktivering, og derfor er det om vinteren, hvor de fleste hunde er mere indendørs end normalt, vigtigt at finde alternative måder at stimulere den på. I stedet for at give hunden sin mad i en skål, kan du prøve at sprede foderet rundt i huset. På den måde kan den bruge et kvarter på nysgerrig søgen, hvor den bruger hjernen og bliver stimuleret mentalt. Du kan også lave meget hundetræning indenfor, husk blot, at det i så fald skal være rolig stimulering, der ikke gejler hunden unødvendigt op, så I alligevel må ud i vintervejret og brænde krudt af skriver Plantorama i en pressemeddelelse.

Mayland 2025 banner