Uheldig ulykkeskurve i landbruget skal knækkes

PR-Foto: Grindsted Landbrugsskole

Er man en flittig læser af landbrugets medier, så kan man ikke undgå at opdage, hvor ofte der popper en historie op omkring arbejdsulykker i landbruget. Det har været overskrifter som, ”27-årig mand klemt ihjel under bigballe”, ”Landmand blev fanget i foderblander” og ”Et mirakel at jeg lever – 19-årig blev kørt over af kartoffeloptager” skriver Grindsted Landbrugsskole i en pressemeddelelse.

På Grindsted Landbrugsskole vil man gøre en indsats for at komme de ulykkelige historier til livs, derfor inviterer man de helt unge mellem 12-15 år, som arbejder i landbruget efter skoletid eller bare har interesse for at passe på sig selv, på Sikkerhedskursus.

En af underviserne på kurset er Marianne Norup, arbejdsmiljøkonsulent fra SEGES. Hun forklarer her, hvorfor det er vigtigt at undervise de helt unge i sikkerhed på arbejdspladsen.

”Det er vigtigt, at de helt unge kommer godt fra start i arbejdslivet i landbruget. Og et medhjælperjob efter skole, er jo indgangen for mange til landbruget. Selvom det er positivt at unge har så meget gå på mod, så er det også være en ulempe, da tingene kan gå lidt for stærkt, og man ikke har hovedet med. Et landbrug er en spændende og sjov arbejdsplads, men det er ikke en legeplads. Med kurset vil vi give deltagerne indsigt i sikkerhed, og på den måde forhåbentlig få dem til at undre sig og stille spørgsmål ved nogle arbejdsgange. Hellere spørge sin arbejdsgiver en gang for meget, om der f.eks.er brug for støvmaske nu eller ej. De unge adopterer de vaner, som de ældre på arbejdspladsen har, så derfor er det vigtigt, at de unge har en viden, så de kan stoppe op og sige, nej, det der er ikke i orden, det lærte jeg på Sikkerhedskursus,” siger Marianne Norup.   

Kurven går den forkerte vej
I 2018 kom 262 unge mellem 16 og 29 år til skade ved deres arbejde i landbruget. De unge er også dem, der oftest rammes af ulykker, der giver sygefravær på over tre uger. Og desværre ses der en negativ udvikling i antallet af ulykker, da 221 unge kom til skade i landbruget i 2016, 241 i 2017 og tallet for 2018 var steget til 262.

Lærer- og kursusleder på Grindsted Landbrugsskole Poul F. Thomsen håber, at både arbejdsgivere og forældre vil melde deres børn til kurset.

”Det tager et minut at tilmelde sig, 24 timer at gennemføre, men kun 1 sekund at komme alvorligt til skade, med store konsekvenser for resten af livet. Mange af de unge, som kommer til skade, får jo slukket deres livsdrøm om et liv i landbruget, og det er da yderst trist. Vi vil sætte ind meget tidligt, og de unge skal ikke starte med at have dårlige vaner i deres arbejdsliv, derfor er vores sikkerhedskursus utrolig vigtigt,” påpeger Poul F. Thomsen.

Oliver Jakobsen er ung landmand, og han kommer forbi kurset for at dele sine erfaringer med de unge. Her vil han bl.a. fortælle dem om, vigtigheden af at være bevidst om sin egen sikkerhed.

Tilmelding foregår via www.grindstedlandbrugsskole.dk. Sidste frist for tilmelding er fredag den 28. februar 2020.

 Program:


Dato: 6. – 7. marts 2020

Sikkerhedskursus – for alle unge som arbejder i landbruget efter skoletid

Emner: ”Test af din egen sikkerhed”, Arbejdsmiljø og arbejdssikkerhed, Unge fortæller om sikkerhed i praktik, Teambuilding og kropsbevidsthed, AgriSafety – Marianne Norup, SEGES, Sikkerhed i værksteder, Hestestald samt håndtering af kreaturer og maskiner

Tilmelding via www.grindstedlandbrugsskole.dk

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website.
Hvis du vælger ikke at aktivere cookies, fungerer siden ikke optimalt, angiv dit valg til højre.

Cookie indstillinger

Nedenfor kan du vælge hvilke typer cookies du vil tillade fra hjemmesiden, klik på "Gem cookie indstillinger" for at angive dit valg.

Funktions cookiesSiden benytter funktions cookies, disse er nødvendige for at siden fungerer.

Analytiske cookiesSiden benytter analytiske cookies, således at vi kan analysere besøg, og optimere hjemmesiden.

Social mediaSiden benytter ikke social media cookies.

ReklameSiden benytter ikke reklame relaterede cookies.

AndreSiden benytter 3 part cookies, bla. til funktionalitet af siden, der bliver ikke gemt personlige informationer.