Fra én krisetid til en anden; Gå en tur med museets krigsmindeguide

De 13 nedslagspunkter i guiden - Foto: Billund Kommunes Museer

Under corona-krisen er mange sendt hjem fra arbejde, vi holder afstand til hinanden og mødes om nødvendigt ikke indenfor. Men lokalhistorien kan skabe fællesskaber ud fra fælles interesser – også på afstand. Derfor vil Billund Kommunes Museer gerne rette fokus på museets krigsmindeguide. Krigsmindeguiden udkom i en 2. udgave med den hensigt at kunne udbrede fortællingen om 2. Verdenskrig. Mindesmærkerne står rundt omkring i Billund Kommune og beretter hver især vigtige historier om personer og begivenheder under besættelsen netop i vores lokalområde skriver Billund Kommunes Museer i en pressemeddelelse.

2. Verdenskrig og besættelsen er den periode i danmarkshistorien, der har givet anledning til flest mindesmærker i Danmark. Mindesmærkerne hædrer i høj grad modstandsbevægelsen og de allierede flyvere, der styrtede ned i Danmark. Det er almindeligt, at der hører en mindekultur til et mindesmærke som for eksempel kransenedlæggelser. På den måde opretholdes en fælles erindring om personen eller begivenheden og mindet sikres for fremtiden. Det kan vi i disse tider ikke mødes om, vi kan hver især huske historien og bruge den til at bearbejde nutiden. Krigsmindeguiden minder os om vores fælles historie, identitet og ophav i en krisetid ikke helt ulig den, vi befinder os i i dag.

Besættelsen og coronaen
Coronapandemiens lockdown af Danmark er blevet sammenlignet med besættelsen af Danmark fra 1940-1945, hvor danskerne i perioder blev pålagt udgangsforbud. En af grundene til, at besættelsen fortsat er omdrejningspunkt for nye fortolkninger og diskussioner er, at der ikke siden har været en historisk hændelse i Danmark, der har kunne ændre vores fælles forståelse af, hvad vores samfund er, kan, og skal. ”Corona-krisen kan meget vel være den næste historiske