En anderledes hverdag møder børnene i skoler og dagtilbud

Foto: Sdr.Omme Skole

Både skoler og dagtilbud er igen åbne i Billund Kommune, hvor børnene møder en anderledes hverdag end normalt, når de igen skal afsted i skole eller børnehave. Både på Sdr. Omme Skole og Børnenes Univers Grindsted Syd gør man et stort stykke arbejde for at opfylde retningslinjerne, hvor starten er travl, men god.

Stribede tapestykker og hegn er sat op for at opdele legepladserne ved Sdr. Omme Skole og Børnenes Univers Grindsted Syd. Ikke et syn man normalt møder, men som nu er en del af det billede, børnene møder, når de kommer i skole, børnehave eller vuggestue. Det er bare en af flere forholdsregler, som institutionerne i øjeblikket tager for at inddele børnene, så de kan holde afstand til hinanden skriver Billund Kommune i en pressemeddelelse.

”Starten er gået overraskende stille og roligt, og der har været stor forståelse fra både børn og voksne. Lærerne bruger meget tid sammen med børnene for at sikre, at reglerne bliver overholdt, hvilket ikke giver meget tid til forberedelse. Det er en udfordring, ” fortæller skoleleder for Sdr. Omme Skole Tonny Akselsen.

Også hos Børnenes Univers Grindsted Syd er der arbejdet hårdt for at sikre, at retningslinjerne bliver overholdt, og at børnene igen sikkert kan komme i deres dagtilbud. Her er der sat plakater op med information til forældrene, så alle ved, hvor de skal gå hen, og hvor mange der må være de enkelte steder.

”Pædagogerne er hele tiden på tæerne så de ved hvilke retningslinjer, der gælder, og hvordan vi overholder dem bedst muligt. De går trætte hjem fra arbejde, tror jeg, ” fortæller Britta Rask dagtilbudsleder i Børnenes Univers Grindsted Syd.

Hverdagen er ikke hverdag længere

Retningslinjerne påvirker uden tvivl hverdagen både for store og små børn, og det at komme tilbage til hverdagen i skolen, børnehaven eller vuggestuen er altså ikke helt hverdag alligevel. På Sdr. Omme Skole er flere faglokaler lukket af for at undgå smittespredning, flere klasser er delt op, så eleverne sidder på god afstand af hinanden, og der er kun fordelt to lærere ud på hver klasse. At faglokalerne for eksempel er lukket af betyder, at flere fag, så som madkundskab og håndværk og design, er ikke længere mulige at undervise i på samme niveau som normalt. Det er altså ikke kun opdelingen af legepladsen, som påvirker børnenes skoledag.

Det er ikke kun i skolen, at børnene påvirkes. Også de mindste påvirkes af den nye hverdag, og det kan være hårdt at komme tilbage efter en lang pause og så endda til noget helt nyt, fortæller Britta Rask.

”Det er lidt som at komme tilbage fra sommerferie, hvor nogle af børnene godt kan være triste, når de afleveres af mor og far. Nu må forældrene bare heller ikke gå hele vejen med ind, og nogle afleveres også et andet sted, end de plejer, det kan være svært for de små,” fortæller Britta Rask.

Det går godt, og det skal det blive ved med

Både på Sdr. Omme skole og hos Børnenes Univers Grindsted Syd er der imidlertid opbakning fra forældrene, som afleverer og forbereder børnene til en ny hverdag. Her roser Britta Rask forældrene for arbejdet med at forberede børnene på en god måde:

”Det er nyt for os alle, men børnene ved, hvad corona er, og hvorfor vi skal holde afstand, vaske hænder med mere, men de er ikke bange. Det er forældrenes fortjeneste, og det hjælper barnet og pædagogerne.”

Nu gælder det så om at holde hinanden op på, at retningslinjerne fortsat bliver overholdt, som tiden går.

”Børnene kan godt falde tilbage i normale rammer, jo flere dage der går. Men så må vi tage en snak om, at vi skal huske at holde afstand og passe på hinanden,” afslutter Tonny Akselsen.