Grindsted under Besættelsen (Del 1: Besættelsen og hverdagen)

´Tyskerne brugte Nordre Skole som kasserne for materiel og Soldater. - Foto: Billund Kommunes Museer

Af Carsten Sander Christensen, Billund Kommunes Museer

I år er det 80-året for Danmarks besættelse og 75-året for Danmarks befrielse. I to artikler her på Netavisen Grindsted, den 4. og 5. maj vil tiden i de fem forbandede år (1940-45) i Grindsted området blive beskrevet. I den første artikel drejer det sig om besættelsen og hverdagen, mens der i den anden artikel er lagt fokus på modstandskampen og befrielsen.

 

I Grindsted gik livet sin stille og rolig vante gang i lillebyen med 2.500 indbyggere. Selv om der havde været krig i Europa siden september 1939, var byen ikke særlig påvirket af de voldsomme omvæltninger, der fandt sted ikke synderligt langt syd for den dansk-tyske grænse.

Men det skulle der blive lavet lidt om på en forårsdag i 1940. Den 9. april 1940 overskred de tyske tropper grænsen til det neutrale Danmark og landsatte tropper i en række havne. Tretten danske soldater samt to piloter blev dræbt under forsøg på at standse den tyske fremrykning, mens flere tyskere meldtes dræbt.

De første tyske tropper overskred grænsen ved Kruså og Tønder klokken lidt over fire om morgenen og efterhånden skete grænseoverskridelsen flere steder i landet. I løbet af morgenen nåede de tyske tropper til Grindsted, derefter Aarhus og så til Aalborg. Lufthavnen ved den nordjyske by var tyskernes egentlige mål i Danmark. Brohovedet til Norge og Ishavet.

Som et resultat af de danske myndigheders samarbejdsvenlige indstilling erklærede den tyske besættelsesmagt, at Tyskland ville “respektere den danske nationale suverænitet og territoriale integritet, så vel som neutralitet.” – Mange danskere – også i Grindsted og omegn – vågnede den 9. april uden at være klar over, at besættelsen allerede var sket. Omkring sekstiden begyndte tyske flyvere at kaste de berømte flerfarvede OPROP-sedler ud over byens torv og gader.

De lokale aviser bragte selvfølgelig nyheden om Danmarks besættelse. På forsiden af Vestkysten og Vejle Amts Folkeblad den 9. april 1940 kan man læse regeringens proklamation til det danske folk om at regeringen – under protest – har “besluttet at ordne landets forhold under hensyn til den besættelse, som har fundet sted” og dertil Kong Christian X’s opfordring til “korrekt og værdig optræden”.

På forsiden kan man også læse, at der indførtes mørklægning, en meddelelse fra den tyske overkommando. Allerede fra den 9. april var forandringerne altså store, og det selv i Grindsted og omegn. Ligesom Grand Hotel og Hansens Hotel i Borgergade blev også Nordre Skole, Grindsted Kost- og Realskole samt flere landskoler i Grene og Grindsted sogne overtaget af de tyske soldater. Rationeringer af hverdagsting som benzin, olie, sukker og andre fødevarer blev hurtigt indført.

Der kom også tyske soldater i bybilledet som stod vagt ved forskellige vigtige steder i Grindsted. Vandtårnet på Banegårdsvej, Benzintanken på Torvet, ligesom man kunne se tyske soldater, marcherer i trop gennem Vestergade og Borgergade. Hvad angik fødevarerationeringen ramte den vel Grindsted og omegn kap så hårdt f.eks. i det indre København. Alle kendte alle, og hvad man selv stod manglede, ja det havde naboen. Men i takt med at krigen trak ud blev manglerne også synlige i hverdagsbilledet i det sydjyske. Kaffe forsvandt – resterne kunne dog spædes op med Richs og Danmark (cikorier og ristet formalet rug). Bananer, andre eksotiske frugter samt chokolade forsvandt også fra hverdagen.

Børnene blev bogstaveligt talt smidt ud af skolerne, da disse fik status af kaserner. Skolerne var nyrenoveret efter skolereformen i starten 1930erne. Skolerne havde fuldt moderne gymnastiksale, skolekøkken og toiletfaciliteter. Børnene blev herefter undervist forskellige steder i området. Normalt i stuehuse hos de største landmænd på egnen. Når børnene kom hjem, kunne de ikke altid lege ude en sommeraften. Udgangsforbud og andre restriktioner satte en stopper for den frie aktivitet for voksne og børn – lidt i stil med det byen har oplevet de sidste 2 måneder.

Egentlige krigshandlinger fandt ikke sted i området. Men derfor var man ikke uberørt af ubehagelighederne ude i den store verden. I Fitting lidt øst for Vorbasse fandtes en radarstation, der var en del af Værnemagtens omfattende kontrol af luftområdet i Europa. I de sidste krigsår blev der skudt engelske fly ned ved Filskov og Nordenskov, i Klelund Plantage og ved Plougslund lidt syd for Billund.

Den 4. maj ankom flere hundrede tyske flygtninge til banegårdsområdet i Grindsted. På Adolf Hitlers befaling i februar 1945 blev i 10.000-vis af tyske flygtninge sendt til Danmark. I Grindsted var de en uges tid og overtog flere steder skolerne som opholdssteder indtil de blev sendt til Oksbøl eller Fitting. Den lokale befolkning hjalp med til at bespise de mange udhungrede og sygdomsvækkede flygtninge. Den tidligere omtalte radarstation blev hurtigt omdannet til en flygtningelejr, der på et tidspunkt husede den tyske gesandt og rigsfuldmægtige Dr. Werner Bests kone, Gisela og parrets fem børn. Flygtningelejren i Fitting blev nedlagt i 1946.

Kartoffelskrælning var den daglige dont for de tyske soldater – her på Hansens Hotel. Foto: Billund Kommunes Museer