Billund bliver vært for Skole OL i 2021-2024

Borgmester Ib Kristensen (V), formand for DIF Niels Nygaard - Foto: René Lind Gammelmark

På et pressemøde på rådhuset i Grindsted tirsdag formiddag præsenterede Billund Kommune og Dansk Idræts Forbund planerne om at der i årene fra 2021 til og med 2024 skal afholdes SKOLE OL i Billund.

Eventet bliver afholdt midt i Billund og man forventer mellem  12.000 og 14.000 børn fordelt over 4 dage deltager i SKOLE OL.

Ideen med Skole OL startede tilbage i 2009 hvor den olympiske komite gæstede København, her blev det afholdt på Østerbro, hvilket det gjorde i en del år, indtil det kom til Århus. Billund bliver tredje værtsby for Skole OL, og samtidig med at det bliver afholdt i Billund bliver Billund også Olympisk by, idet hovedparten af arrangementerne bliver afviklet i midtbyen.

Niels Nygaard fra DIF udtalte på mødet at han glædede sig til samarbejdet med Billund Kommune som DIF har haft en god dialog med i hele processen omkring Skole OL. Samtidig synes han det er oplagt med Billund der er børnenes hovedstad (centrum for børnene i Danmark) og med LEGO, LEGOLAND og LEGO House.

Formand for DIF, Niels Nygaard – Foto: René Lind Gammelmark

Stephanie Storbank formand for unge-og kulturudvalget i Billund Kommune glæder sig til at den Olympiske ild skal tændes på atletikstadion ved ISB (den internationale skole i Billund).

Ann Charlotte GaardsvigVilstrup formand for Børneudvalget i Bilund Kommune tilslutter sig Stephanies glæde og er glad for at man på den måde kan få børn til at have det sjovt sammen, få sammenhold i klaserne, for alle skal deltage uanset om man er god eller mindre god og om man er vant til at dyrke sport eller ej. Det er en for alle og alle for en. 

Billund har ikke tidligere deltaget i Skole OL, og borgmester Ib Kristensen fortalte at det jo er på de enkelte skoler man selv skal tage stilling til om man vil deltage eller ej, men han forventer da at man fra Billund Kommunes skoler deltager i kvalifikationerne.

Overnatning i teltby
Der bliver stillet en teltby op ved Billund Idrætscenter, hvor alle deltagerne skal overnatte. Det gør man for at man ikke skal transportere de mange deltagere rundt i busser til omegnsbyerne, og man derimod kan holde deltagerne i Billund.

Børnene sættes i spidsen for arrangementet
Rasmus Kaufmann, Kultur- og Fritidschef i Billund Kommune udtaler at kommunen gerne vil have børnene med i planlægningen, at de skal være værter, tage i mod i teltbyen samt være dommere. Han håber også at det kan få nogle nye idrætsgrene til foreningerne i kommunen.

Aftalen blev underskrevet af borgmester Ib Krisensen (V) og formanden for DIF Niels Nygaard

Borgmester Ib Kristensen (V), formand for DIF Niels Nygaard – Foto: René Lind Gammelmark

Billund, der er ’Børnenes Hovedstad’, skal i de kommende fire år huse Skole OL-finalerne med deltagelse af 12.000 børn fra 4.-8. klasse.
Der er sved på panden, kampgejst og masser af heppende børn, når finalerne for Skole OL hvert år afvikles for at finde landets bedste klasser i en række idrætsdiscipliner. Fra 2021 til og med 2024 rykker finalerne til Billund, som dermed understreger titlen som ’Børnenes Hovedstad’ i Danmark skriver Billund Kommune i en pressemeddelelse.

”Vi har svært ved at få armene ned over, at Billund skal være vært for Skole OL-finalerne i de kommende fire år. Ikke nok med at Billund støtter Skole OL økonomisk, så er Skole OL og Billund Kommune simpelthen bare et perfekt match, hvor begge organisationer deler visionen om, at børn bedst udvikler sig og lærer gennem leg og bevægelse,” siger Niels Nygaard, der er formand for Danmarks Idrætsforbund og en af initiativtagerne til Skole OL, og fortsætter:

”Aarhus har dannet en fænomenal ramme om Skole OL-finalerne gennem de seneste år, men som med det rigtige OL, så skifter værtskabet hænder med jævne mellemrum. Vi er overbeviste om, at Billund vil kunne løfte arven efter Aarhus og samtidig sætte sit lokale præg på finalerne, så Skole OL hele tiden kan udvikle og forny sig.”

Skole OL vokser hele tiden både med hensyn til antal deltagere og idrætsdiscipliner.  På nuværende tidspunkt består Skole OL af konkurrencer i atletik, bordtennis, bowling, bueskydning, cross, orienteringsløb, roning, svømning, triatlon og ultimate samt parasport for børn med fysiske udfordringer. Fælles for alle discipliner er, at det er hele klassen, der konkurrerer sammen som ét hold, og de tre F’er for fællesskab, færdighed og fairplay går desuden på tværs af de børneolympiske idrætsdiscipliner.

Billund Kommune, som allerede huser børneattraktioner som LEGO House, LEGOLAND og Lalandia, ser frem til at udvide attraktionslisten i 2021 og tre år frem med OL i børnehøjde for 4.-8. klasse.

”Skole OL’s værdisæt passer flot med det, som er kernen i visionen om Børnenes Hovedstad. At involvere børnene og de unge i kommunen og give dem mulighed for at være medværter. Det er jo netop en del af visionen om læring gennem leg, samskabelse og skabende verdensborgere, siger borgmester Ib Kristensen og fortsætter:

Vi glæder os rigtig meget til at byde de omkring 12.000 børn velkommen til Børnenes Hovedstad og til mange gode oplevelser, og jeg er sikker på, at børnene efterfølgende går hjem og inviterer deres forældre og bedsteforældre med til Billund og de mange attraktioner.”    

Her i 2020 er Skole OL-finalerne og de fleste lokale stævner desværre aflyst på grund af coronakrisen, men i 2019, som er den senest gennemførte Skole OL-sæson, nåede Skole OL ud i 82 kommuner med deltagelse af over 60.000 elever fra 2.634 klasser fra 626 skoler. Finalerne i Aarhus rundede 11.000 skoleelever.

Om Skole OL
Danmarks Idrætsforbund står sammen med Dansk Atletik Forbund bag Skole OL med støtte fra TrygFonden og Nordea-fonden. Og med støtte fra Ole Kirk’s Fond kan Billund Kommune nu overtage stafetten som finaleværtsby.  
Det er fondenes bidrag, der gør, at Skole OL hele tiden kan udvikle sig og udbydes som et gratis idrætstilbud for alle landets 4.-8. klasser. Se mere på www.skoleol.dk.

Derudover samarbejdes der tæt med en række specialforbund i skabelsen af Skole OL, der har været landsdækkende siden 2012 og første gang så dagens lys i 2009 for nogle få lokale skoler i København.