Blå Kors afholder sommerlejre: “Sårbare børn og unge har ekstra meget brug for et pusterum

Sommerlejr 2019 -. Foto: Blå Kors Danmark

Coronakrisen har presset rigtig mange familier og særligt familier, som i forvejen har udfordringer at kæmpe med. Derfor er man hos Blå Kors glad for igen i år, at kunne arrangere sommerlejre for sårbare børn og unge, som kan se frem til en uge med gode oplevelser, hvor der bliver taget de nødvendige forholdsregler

“Kan mit barn komme afsted på sommerlejr igen i år?”

Det spørgsmål har den sociale hjælpeorganisation Blå Kors modtaget mange gange fra forældre, der siden coronavirussen brød ud, har været bekymrede for, om der i år kunne afholdes sommerlejre for udsatte børn og unge. 

Hos Blå Kors ser man det blandt andet som et udtryk for, at der netop i denne tid er ekstra meget brug for lejrene. Derfor arbejdes der på højtryk, i samarbejde med de frivillige, som driver lejrene, på at få gjort alt klar, så lejrene kan afvikles både i Jylland, på Fyn og Sjælland. 

“Det er en stor glæde, at vi kan gennemføre lejrene. Der er et ekstra stort behov i år, fordi de her familier i udsatte livssituationer i den grad har brug for et pusterum og afbræk i hverdagen, hvor både børn og voksne mærker at have ferie,” fortæller ferielejrchef hos Blå Kors, Karen Klemmed Hviid, som fortæller, at Blå Kors og andre organisationer løbende er i dialog med Socialministeriet:

“Vi tilpasser vores aktiviteter efter myndighedernes krav og retningslinjer, så det er en tryg og sikker oplevelse for alle at være af sted.”

Flere tilmeldinger

I år afholder Blå Kors otte sommerlejre for børn og unge fra familier med eksempelvis sociale udfordringer, alkohol- eller stofmisbrug i familien eller familier, som er økonomisk trængte.

Planen var, at der skulle være afholdt syv lejre, men i takt med genåbningen af landet, er der de seneste uger kommet en hel del tilmeldinger. Da to af lejrene er allerede fuldt bookede og har ventelister, besluttede man sig derfor for at oprette en ekstra.

“Vi er stolte af at have nogle helt fantastiske frivillige, som brænder for at gøre en indsats for børn og unge. De har været gode til at omstille sig til den nye situation med ændrede retningslinjer for, hvordan vi kan afholde lejrene og var med det samme med på at arrangere endnu en lejr, da vi kunne se, at der var brug for. De har virkelig hjertet med i alt, hvad de gør. Hvis det ikke havde været for vores erfarne og kompetente frivilligflok, ville vi ikke kunne gennemføre lejrene,” siger ferielejrchef Karen Klemmed Hviid.

Plads til nærvær og omsorg 

Socialminister Astrid Krag har tidligere udtalt, at netop sommerlejre for udsatte børn og unge skal prioriteres. 

Derfor har man hos Blå Kors arbejdet på at tilpasse rammerne for lejrene med fokus på at undgå smittespredning og samtidig give børn og unge en lejr med nærvær, omsorg og gode oplevelser, som børnene kan have med hjem i bagagen.

Af nye tiltag, som der arbejdes på, er blandt andet at inddele lejrdeltagerne i mindre grupper, daglig rengøring foretaget af et professionelt rengøringsfirma og i at størstedelen af alle aktiviteter foregår udendørs. 

“Vi er super heldige, at vi afholder lejrene på efterskoler, hvor der er masser af plads indenfor og gode udendørs omgivelser. Vi gør alt, hvad vi kan for, at både børn og unge stadig kommer til at mærke nærvær og omsorg, som vi ved, de har brug for,” fortæller ferielejrchef Karen Klemmed Hviid, som hvert år får positive tilbagemeldinger fra forældrene:

“De fortæller om, hvordan deres børn er livet op i løbet af ugen og allerede glæder sig til at komme afsted på lejr næste sommer.”

Fakta om ferielejrene

  • Blå Kors’ sommerlejre afholdes i uge 27, 28, 29 og uge 32 i Hillerød, Odense, Middelfart, Bording, Hobro, Skjern og to lejre ombord på et træskib, der sejler ud fra Fredericia og Frederikshavn.

Lejrene støttes i år af Ole Kirk’s Fond, Lauritzen Fonden, Augustinus Fonden, Hempel Fonden, Jascha Fonden, I. F. Lemvigh-Müllers Fond, Louis Petersens Legat og Civilingeniør H. C. Bechgaard og Hustru Ella Mary Bechgaards Fond. Læs mere om Blå Kors’ sommerlejre på lejre.blaakors.dk