En dyster uge i Billund Lufthavn er overstået

Foto: Billund Lufthavn

Nu er den mest dystre uge i Billund Lufthavns historie ved at nå til vejs ende. Der er blevet opsagt 309 medarbejdere svarende til 210 årsværk. Det er hårdt, men det er respektløst at dvæle ved det dystre. Nu skal lufthavnen arbejde sig ud af krisen og komme tilbage på fuld styrke for at skabe vækst i Danmark og sikre lokale arbejdspladser i lufthavnen skriver Billund Lufthavn i en pressemeddelelse.

Den 13. maj varslede Billund Lufthavn afskedigelse af 270 årsværk, svarende til en personalebesparelse på 120 mio. kr. årligt. Efter et godt forhandlingsforløb mellem tillidsrepræsentanterne og ledelsen blev antallet af årsværk, der skulle afskediges, reduceret til 210. Fra mandag 25. maj til onsdag 27. maj er alle de berørte medarbejdere blevet overbragt den triste besked.

Afskedigelserne sker på baggrund af den nuværende sundhedskrise COVID-19. Sundhedskrisen vil medføre en nedgang i passagertallet i Billund Lufthavn for 2020 på over to millioner i forhold til de 3,7 millioner passagerer i 2019. Lufthavnen frygter, at der kan gå op til fem år før, at passagertallet er tilbage på niveau med 2019 igen.

– Verden står over for en usynlig fjende, der gør ondt i alle brancher, og Billund Lufthavn kan i den grad ikke se sig fri for krisens alvor. Billund Lufthavn er vækstet kontinuerligt de sidste ti år, men COVID-19 har sat en stopper for det, hvorfor der vil være en periode med markant lavere passagertal. Men Billund Lufthavn er kritisk infrastruktur for både luftfragt og flyrejsende, og derfor har vi truffet nogle hårde beslutninger for at bringe virksomheden igennem krisen, så vi er konkurrencedygtige på den anden side, siger Jan Hessellund, administrerende direktør Billund Lufthavn.

Ingen usikkerhed om vækst

Den 9. marts 2020 præsenterede Billund Lufthavn en ambitiøs vækststrategi frem mod 2040. Det var ikke til at forudse, at der to dage senere ville blive besluttet at lukke Danmark ned, og at det ville få så varig effekt på det fremtidige rejsemønster.

Jan Hessellund vil af respekt for de mistede arbejdspladser og ikke mindst medarbejderne bag gøre alt for, at virksomheden hurtigst muligt kommer tilbage til vækst og derved skabe arbejdspladser for erhvervslivet, turisme-erhvervet og naturligvis i lufthavnen. Han er overbevist om, at Billund Lufthavn nok skal nå sine mål i vækststrategien og dermed skabe endnu flere arbejdspladser.

– Billund Lufthavn er en internationale gateway for Danmark. Det er vi også, når coronavirusset er bag os. Selvom det kan virke hårdt at snakke om vækst i en krisetid, skylder vi alle medarbejderne i Billund Lufthavn – både de afskedigede og dem, der er tilbage – at se fremad og fortsætte det hårde arbejde, så trafikken hurtigt vender tilbage, fastslår Jan Hessellund og afslutter:

– Og vi er vedholdende om vores vækstplan. Vores rejse mod syv millioner passagerer starter med at understøtte vores kunder og deres rejsende med rammen om en tryg rejse gennem Billund Lufthavn.

Fakta: Billund Lufthavn, lønkompensation og afskedigelser

Billund Lufthavn har søgt om 34 millioner kroner i lønkompensation for 775 hjemsendte medarbejdere. Lønkompensationsmodellen var rigtig med forventningen til, at det kun var et kortere tilbageslag for luftfarten. Perioden har lufthavnen brugt til at vurdere og analysere sundhedskrisens langsigtede påvirkning på luftfarten. Denne var mere omfattende end først forudset . Billund Lufthavn har på baggrund af analyserne valgt at trække sig ud af lønkompensationsordningen og i stedet afskedige medarbejdere svarende til 210 årsværk