Det er nu muligt igen at søge Energistyrelsens bredbåndspulje. I 2020 er der afsat 100 millioner kroner til at forbedre bredbåndsdækningen på de dårligst dækkede adresser i Danmark. Fristen for ansøgningen er 26. oktober skriver Billund Kommune.
Bredbåndsdækningen er god i Billund Kommune, hvor 97 procent af alle boliger og virksomheder i dag har adgang til en bredbåndsdækning på 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload. På landsplan er det tal på 93 procent. Den gode dækning i Danmark og i Billund Kommune skyldes, at både store og små udbydere i en årrække har rullet bredbånd ud til danskerne på kommercielle vilkår. Der er dog stadig områder i Danmark, som ikke har udsigt til, at markedet sørger for hurtigt bredbånd i den nærmeste fremtid.
Der er derfor afsat 100 millioner kroner på finansloven til at sikre en bedre bredbåndsforbindelse de steder i Danmark, hvor dækningen er dårlig, og hvor der ikke er en plan for at sikre en bedre bredbåndsforbindelse indenfor de næste tre år. Det er muligt at sende en ansøgning til Bredbåndspuljen frem til den 26. oktober. Puljen er målrettet boliger, virksomheder og sommerhuse i landzoner og sommerhusområder. Her er der tale om blandt andet områder omkring Vorbasse eller syd for Sdr. Omme, som er berettiget til at få en del af tilskuddet fra bredbåndspuljen.
Tidligere projekter i Billund Kommune
Bredbåndspuljen har før hjulpet borgere i Billund Kommune til at få en bedre bredbåndsforbindelse. I 2019 modtog 20 adresser, i blandt andet Sdr. Omme, et tilskud på i alt 350.583 kroner til at sikre en god bredbåndsforbindelse.
Bredbådspuljen er en del af en politisk aftale lavet mellem partierne Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Venstre i 2016. Centralt for vækst og udvikling uden for de store danske byer er, ifølge aftalen, en god bredbåndsforbindelse. Derfor oprettede man bredbåndspuljen for at sikre hele Danmark en god internetforbindelse.
Læs mere om bredbåndspuljen på Energistyrelsens hjemmeside.
Læs mere om krav og ansøgningsprocessen i hovedtræk på Energistyrelsens hjemmeside.
Fakta:
- Bredbåndspuljen er efterspørgselsdrevet. Man skal slå sig sammen lokalt og organisere et projekt, som kan søge om tilskud. De deltagende adresser skal bidrage med en egenbetaling på mindst 4.000 kr. i gennemsnit pr. adresse. Det samme skal den bredbåndsudbyder, som skal stå for udrulningen i projektet.
- Der er mulighed for at søge tilskud til adresser med dårlig bredbåndsdækning. Dårlig bredbåndsdækning indebærer, at det ikke er muligt at få en bredbåndsforbindelse på adressen, hvor hastighederne overstiger 10 Mbit/s download og 2 Mbit/s upload.
- Den infrastruktur, der etableres med tilskud fra bredbåndspuljen, skal kunne levere stabile hastigheder på mindst 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload.
- P.t. er der registreret cirka 107.000 tilskudsberettigede adresser. Man kan se, om en adresse er registreret som tilskudsberettiget på bredbaandspulje.ens.dk.
- Bredbåndspuljen blev etableret i 2016. Det er på nuværende tidspunkt ikke afklaret, om den skal fortsætte efter 2020.