Bülows Hjørne: Seje bedstemødre på pension husker deres teenage-idoler i 1960’ernes Grindsted

Vi tager på et nostalgi-trip 50 år tilbage i tiden til skumringstimen en råkold vinteraften i december 1967 til en villa i midtbyen i Grindsted. Julen står for døren, blide snefnug drysser sit hvide slør over gader og stræder, og Hedens Domkirke kimer stemningsfyldt højtiden ind i det fjerne.

En flok glade teenage-piger står på fortovet og pjanker i vinterkulden ved husets oplyste kælder-vinduer og lytter til den langhårede musik, der strømmer ud. Pigerne luner sig ved håbet om at få en snak med datidens hotteste teenageidoler i Grindsted – bandet Forty-nine steps, der har fuld gang i musikken i et øvelseslokale i kælderen.

Fra venstre : Tune, Jørn, Torben, Jørgen og Hans Peter – Privatoto

Med svømmende øjne, vuggende hofter og bløde knæ er gruppens medlemmer – alle i alderen 15-17 år – på rekordtid blevet genstand for både tilbedelse og idoldyrkelse på hele egnen. Forty-nine steps har taget de unge med storm som et mega-populært boyband og fået selv de mest hærdede pigehjerter til at smelte.

Der er øjeblikke, man for altid vil gemme i hjertet. Selv n fem årtier senere tager de unge piger fra dengang – i dag seje bedstemødre på pension – ned af Memory Lane tilbage til koncerter og gode stunder med pigtrådsdrengene fra Forty-nine steps. En livslang flirt …

Året er 1967, der ellers skal gå over i historien som det år, hvor unge med blomster i håret og peace, love and flower power i bagagen krammer hinanden for en kærlig verden og sætter 1960’erne på den anden ende. 

Privatfoto

Herhjemme optrådte folkesangeren Povl Dissing i 1967 til en koncert i Kino Teatret i Grindsted, hvor Forty-nine steps gav den hele armen som opvarmningsband. Det samme år bragede han til tops på danske hitlister med sange som 25 minutter endnu og – lad mig blive noget.

Povl Dissing, der ellers blev beskyldt for at skamfere folkekære sange som Giv Mig En Hest, Mor, kunne om nogen dele vandene og blev lovet tørre tæsk, når han var ude at spille. I en periode måtte han sågar medbringe egne bodyguards.

Da pigtråds-generationen for alvor slog til i tresserne, bød også Grindsted ind med grupper og musikalske ildsjæle, der gerne ville være noget …

Som de fem lokale teenagedrenge i Forty-nine steps: kørelærer Aksel Christensens søn Jørn Christensen på bas, manufakturhandler Tage Andersens søn Hans Peter Andersen på rytmeguitar, stationsforstander Knud Lindbirks søn Tune Lindbirk på leadguitar, tømrersønnen Jørgen Lundsgaard på orgel og endeligt Torben Kirkegård Pedersen på trommer.

Også Arne Rebsdorf havde været med i front som forsanger men måtte tidligt forlade gruppen, da han flyttede med forældrene til Esbjerg.

Fra venstre: Hans Peter, Jørn, Torben, Arne, Jørgen og Tune – Privatfoto

Hans meget lange hår faldt dengang bedsteborgerskabets pæne unge for brystet, og også Forty-nine steps måtte i en periode have en bodyguard med, når de gik på scenen. En tætbygget murersvend fra Grindsted, der kunne slå en proper næve.

Tre af de fem ungersvende var elever på Grindsted Gymnasium, hvor mange husker dem som overmåde talentfulde unge, der lyste op i skoletidens trængsler. Opvakte og slagfærdige med mod på livets mange facetter. Såvel Jørgen som Hans Peter havde tidligere taget undervisningstimer i musik, mens Jørn og Tune begge havde sunget i drengekor i kirken.

Senere fik pigtråds-drengene fast engagement i Tingparkens Ungdomsklub i Grindsted og formåede med smægtende musik og sceneoptræden at få hundredevis af unge mennesker fra hele egnen til at valfarte til klubben hver fredag aften. Ungdomsklubben var beatmusikkens lokale Mekka, et samlingssted hvor unge kunne lytte og danse til tidens musik og være sammen med jævnaldrende.

Ved et julearrangement i Billund havde Lego stillet en stor eksportlagerhal til rådighed. For en enkelt aften fik den lille by næsten tredoblet sit indbyggertal på 1400, da Ungdomsklubben inviterede klubber over hele Jylland og på Fyn til julebal i legeland i Billund.

Forty-nine steps optrådte sammen med Sir Henry and his butlers med en ung Tommy Seebach på orgel for 3800 ellevilde og entusiastiske unge mennesker. Selv uden øl og spiritus blev det en ganske vidunderlig aften i Billund, der senere skulle blive talt mèget om i det vestjyske.

Forty-nine steps var efterspurgt overalt i det jyske og optrådte ved koncerter med kendte grupper som Defenders, Hitmakers, Rocking Ghosts og drengene fra Skjern Those Gnags.

I de lokale aviser fik Forty-nine steps dengang flotte ord med på vejen. Vejle Amts Folkeblad kaldte det en sensation, at en vestjysk popgruppe formåede at få publikum til at danse og lytte i stedet for det gængse skrigeri og larm. Vestkysten fulgte trop og karakteriserede deres sceneoptræden som ”god og virkelig professionel … er ikke før set af en jysk popgruppe.”  

Helge Engelbrecht er i sin bog – Så spil da, knejt fuld af lovord om gruppen og fremhæver også lead-guitaristen Tune Lindbirk:”I Grindsted var byens popband på det tidspunkt Forty-nine steps … dengang det helt rigtige … Så var der jo også Tune, der med sin Fender Telecaster, sit sorte lange hår og de hvide cowboybukser havde noget magisk, mystisk og dragende over sig.”

Tune Lindbirk havde som kun 13-årig været med til at starte et pigtrådsorkester The Rams op i Fredericia, der senere blev kendt i trekantsområdet som The Early Birds. Da han i 1966 flyttede til Grindsted, begyndte rygter om hans færdigheder som guitarist snart at svirre, og inden længe var han med i Forty-nine steps.

Efter et par år for fuld udblæsning gik gruppen i efteråret 1967 i opløsning, da Torben Kirkegård og Hans Peter Andersen begge tog til hovedstaden for at læse videre på Københavns Universitet. De døde begge af sygdom for ikke så mange år siden.

De tre andre fortsatte karrieren under navnet The Pineapples med en trommeslager fra Vejle, men gruppen blev opløst i slutningen af 1968, da Tune Lindbirk forlod gruppen for at rejse til Aarhus.

Man kan måske godt forlade rocken, men rocken forlader aldrig dig …

Det er netop Tune Lindbirk et godt eksempel på. Selv om han dengang solgte sine instrumenter for en slik, har han stadig en livslang og brændende passion for musikkens verden i behold.

Privatfoto

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website.
Hvis du vælger ikke at aktivere cookies, fungerer siden ikke optimalt, angiv dit valg til højre.

Cookie indstillinger

Nedenfor kan du vælge hvilke typer cookies du vil tillade fra hjemmesiden, klik på "Gem cookie indstillinger" for at angive dit valg.

Funktions cookiesSiden benytter funktions cookies, disse er nødvendige for at siden fungerer.

Analytiske cookiesSiden benytter analytiske cookies, således at vi kan analysere besøg, og optimere hjemmesiden.

Social mediaSiden benytter ikke social media cookies.

ReklameSiden benytter ikke reklame relaterede cookies.

AndreSiden benytter 3 part cookies, bla. til funktionalitet af siden, der bliver ikke gemt personlige informationer.