Mand fra Billund anholdt i en international aktion mod tv-pirateri

Foto: Pixabay

Den 3. juni slog myndighederne i USA, Canada og Europa til mod et netværk, der har udbudt ulovlig streaming af tv-signaler til mere end to millioner kunder på tre kontinenter skriver SØIK i en pressemeddelelse.

I den danske del af aktionen blev der ransaget på tre forskellige adresser, og tre er anholdt og sigtet af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK). Aktionen var støttet af Europol og Eurojust og involverede 16 forskellige lande. I alt blev 11 personer anholdt.

Det oplyser vicepolitiinspektør Michael Lichtenstein fra SØIK, hvor den særlige IPR-gruppe (Intellectual Property Rights), der efterforsker den form for sager i Danmark, har stået for efterforskningen samt forberedelsen og udførelsen af den danske del af aktionen.

»Der er tale om et yderst professionelt, internationale netværk, der har tjent over 100 mio. kroner ved at tilbyde ulovlig og meget billig adgang til tv-kanaler, film samt populære streamingtjenester som Netflix, HBO og Amazon. Tv-pirateri er ødelæggende ikke bare for tv- og filmproducenter. Det rammer alle dem, som arbejder med at lave film og tv – f.eks. skuespillere, musikere, frisører og makeupartister – fordi indtjeningen falder voldsomt, når rettighedshaverne ikke får betaling for deres ydelser. Samtidig er ulovlig streaming også grobund for et stort, sort marked, hvor der ikke betales moms og afgifter af indtjeningen, hvilket rammer samfundsøkonomien og os alle,« siger Michael Lichtenstein.

I Danmark blev der ransaget hos en 43-årig mand i Hvidovre, en 46-årig mand i Vejle og hos en 40-årig mand fra Billund. De blev alle sigtet for ulovligt salg af film og IPTV-abonnementer. 

Et ulovligt tv-abonnement med adgang til bl.a. 90 danske og 5100 internationale tv-kanaler kostede 89 kr. om måneden eller 669 kroner for et helt år, hvilket er langt under markedsprisen for en lovlig adgang.

Under ransagningerne i Vejle og i Billund blev der bl.a. beslaglagt pc- og serverudstyr. Rigspolitiets Nationale Cybercrime Center deltog i ransagningerne og vil nu forestå nærmere undersøgelse af effekterne for at fastlægge de danske sigtedes rolle i sagen.  De tre anholdte danskere blev løsladt efter afhøring.

Vicepolitiinspektør Michael Lichtenstein advarer mod at støtte de kriminelle netværk.

»Hvis prisen på en vare eller tjeneste lyder for god til at være sand, så bør man altid overveje, om der kan være ugler i mosen. Vi anbefaler, at man køber sin adgang til streaming hos de kendte udbydere – så er man sikker på, at man ikke støtter kriminelle netværk, men derimod de personer, der producerer indholdet på tjenesterne,« siger han.

Biler, ejendomme og luksusure beslaglagt
Den danske sag udspringer af en sag, hvor spansk politi har optrevlet et netværk, der ulovligt har tilbudt mere en 40.000 tv-kanaler, film, dokumentarfilm og andet ulovligt indhold på internationale servere. Indholdet blev solgt til en langt lavere pris end hos eksempelvis streamingtjenesterne og tv-udbydere.

Ved den internationale aktion blev der samlet beslaglagt værdier for omkring 36 mio. kroner – heriblandt ejendomme, biler, kontanter, luksusure, kryptovaluta og elektronisk udstyr. Myndigheder i de forskellige lande har i alt lukket 50 ip-adresser og mere end otte mio. kroner på forskellige bankkonti er blevet indefrosset.

De øvrige anholdelser blev foretaget i Tyskland, Sverige og Spanien.

Myndigheder fra Belgien, Canada, Tjekkiet, Danmark, Frankrig, Italien, Tyskland, Luxemborg, Nederlandene, Polen, Rumænien, Sverige, Schweiz, Spanien, England og USA deltog i aktionen, som blev støttet af Europol og Eurojust.

I Danmark blev sagen anmeldt til SØIK af Rettighedsalliancen og Nordic Content Protection