Få is på: Sådan laver du sommerens søde fristelser

Det fantastiske ved hjemmelavet is er selvfølgelig glæden ved, at selvgjort er velgjort, samt muligheden for at designe isen med netop den smag og de ingredienser, som giver de største smil hos dig – eller simpelthen bare eksperimentere med de råvarer, som er i sæson, siger Carmen Gesto, dessertkok og produktekspert hos Bagetid.dk. Foto: PR.

Danmark er en is-elskende nation, og ikke mindst når det kommer til de hjemmelavede af slagsen. Dessertmester guider dig i gang med de bedste begyndertricks til de hjemmelavede sommerfristelser skriver Bagetid i en pressemeddelelse.

Sommeren står for døren, og fortsætter de gode takter fra foråret, så bliver det en varm og solrig omgang. Det har danskerne heldigvis svar for. Ifølge Danmarks Statisk har danskerne siden 2010 øget deres udgifter til is med 10 procent, sådan at hver husstand i gennemsnit bruger 758 kroner om året på is.

Hjemmelavet is er dog et godt alternativ, og en undersøgelse på vegne af Coop i 2019 viste, at knap hver fjerde dansker har begivet sig ud i selv at lave is inden for det seneste år.

– Det fantastiske ved hjemmelavet is er selvfølgelig glæden ved, at selvgjort er velgjort, samt muligheden for at designe isen med netop den smag og de ingredienser, som giver det største smil hos dig – eller simpelthen bare eksperimentere med de råvarer, som er i sæson, siger Carmen Gesto, dessertkok og produktekspert hos Bagetid.dk.

Is er billigt og sjovt
Med hjemmelavede is er smagen ikke den eneste gode grund til at tage skridtet, og lave dem selv. Har du en grundopskrift på isen, er det let at eksperimentere i alle retninger, når det kommer til smagsgivere. Det gør pindeis til en oplagt mulighed for at tage børnene med i køkkenet og give fantasien frie tøjler.

– Børn synes ispinde er sjove, der er smag, det er sødt, og det er en velkendt form med træpinden. Og så arbejder børn mere impulsivt. I stedet for bare at følge en opskrift, så smider de måske dét i blandingen, som de tror på; og så kan det godt være, at Nutella og rabarber er en dårlig ide, men hvad nu, hvis det ikke er, siger Carmen Gesto.

Kom i gang med ispinden
Har du først styr på is-delen, så skal der ikke meget mere til, før du er i gang som ispindemager. Carmen Gesto giver her sin tretrinsraket til gode pindeis hele sommeren:

  1. Nutella og bacon i flødeisen: Pisk to dele fløde til flødeskum og bland med kornene fra en vaniljestang; vend derefter massen med én del kondenseret mælk. Så kan dejen blandes med syltetøj, nutella, baconstykker eller hvad du har lyst til. Det færdigblandede produkt hældes derefter i silikoneforme og fryses natten over.
  2. Sodavand og kaffe smager og føles forskelligt: En hvilken som helst saft, juice eller sodavand kan hældes i silikoneformen og fryses med en pind. Ikke så meget hokus-pokus, men for at undgå krystallisering under indfrysning og at isen bare drypper, når den smelter, er en smule glukose i grundvæsken et godt tip.

3. Dyp og dekorer: Chokoladeovertræk er en klassiker på pindeis, men kræver lidt hurtige hænder. Smelt derfor chokoladen i et vandbad på forhånd og bland lidt kokosolie i, hvilket gør chokoladen lind og hjælper den til at klæbe på isen. Hæld chokoladen på et højt glas eller kande og dyp pindisene ned, dryp af og placer dem på et skærebræt. Herefter kan isene pyntes med krymmel, lakridspulver eller noget helt tredje og fryses, indtil de skal nydes

Der findes næppe noget mere ikonisk for dansk sommer end jordbær, og jordbæris går man aldrig galt i byen med, om det er til børn eller voksne. Foto: PR.

Det er nemt at variere sine is, så Carmen Gesto opfordrer til, at man sætter fantasien fri og prøver med smagsgivere, der kan overraske. Foto: PR.

Chokoladeovertræk er en klassiker på pindeis, men kræver lidt hurtige hænder – i særdeleshed, hvis der også skal pyntes i chokoladen, inden den stivner og fryser. Foto: PR.