Vanskelig budgetlægning venter i Billund Kommune

Foto: René Lind Gammelmark

Billund Kommune modtog den 1. juli melding om tilskud og udligning for budget 2021 fra Social- og Indenrigsministeriet. Meldingen var imødeset med spænding, da tilskud og udligning for budget 2021 tager afsæt i et helt nyt udligningssystem skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Særligt omkring afregningen af selskabsskat må Billund Kommune konstatere en væsentligt lavere indtægt for 2021 end forventet. Netto er der ca. 47 mio. kr. mindre til budgetlægningen i 2021 end forudsat ved budgetlægningen for 2020.

Forklaringen skal findes i, at virksomhederne i både Billund Kommune og på landsplan i 2018 (som afregnes i 2021) oplevede nedgang i regnskabsresultaterne på grund af kraftig turbulens på aktiemarkedet i efteråret 2018. En nedgang som heldigvis ser ud til at blive opvejet af tilsvarende opgang i 2019 (som afregnes i budget 2022). De store udsving i indtægterne mellem 2018 og 2019 understreger betydningen af, at have en stærk likviditet.

Udover pres på likviditeten som følge af færre indtægter fra selskabsskat, er der også på udgiftssiden udfordringer i budget 2021.

Særligt koncentreret omkring familie/anbringelsesområdet, hvor der har været konstateret væsentlige budgetafvigelser i både 2019 og i indeværende år. Et foreløbigt estimat er, at området mangler ca. 18 mio. kr. i forhold til det forventede udgiftsniveau for 2021.

Dertil kommer, at de forventede udgifter til ledige efter al sandsynlighed vil stige frem mod 2021 som følge af COVID-19.

Der er ingen tvivl om, at vi kigger ind mod en vanskelig budgetlægning for budget 2021. Vi har nogle områder, hvor vi nødvendigvis må tilpasse budgetterne, så vi kan undgå at skulle genåbne budgettet, som vi har set her i 2020. Derfor vil der uundgåeligt skulle prioriteres imellem serviceområderne. Derudover kommer vi også til at opleve en nedgang i vores finansieringsmuligheder som følge af lavere indtægter fra selskabsskatter, lyder det fra Borgmester Ib Kristensen

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website.
Hvis du vælger ikke at aktivere cookies, fungerer siden ikke optimalt, angiv dit valg til højre.

Cookie indstillinger

Nedenfor kan du vælge hvilke typer cookies du vil tillade fra hjemmesiden, klik på "Gem cookie indstillinger" for at angive dit valg.

Funktions cookiesSiden benytter funktions cookies, disse er nødvendige for at siden fungerer.

Analytiske cookiesSiden benytter analytiske cookies, således at vi kan analysere besøg, og optimere hjemmesiden.

Social mediaSiden benytter ikke social media cookies.

ReklameSiden benytter ikke reklame relaterede cookies.

AndreSiden benytter 3 part cookies, bla. til funktionalitet af siden, der bliver ikke gemt personlige informationer.