Husk mundbind når der er trængsel

Foto: Pixabay.com

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at passagererne bruger mundbind i den kollektive trafik, når det ikke er muligt at holde den anbefalede fysiske afstand

Hverdagen nærmer sig og dermed også flere passagerer i den kollektive trafik. Det betyder, at der kan opstå situationer, hvor det kan være svært at holde den anbefalede fysiske afstand. Derfor opfordrer Sundhedsstyrelsen til, at man bruger mundbind, når der er trængsel i den kollektive trafik, fx busser, tog og metro.

– Det skal være trygt at rejse med den kollektive transport, og det er vigtigt, at vi tager et fælles ansvar for at holde smitten nede. Derfor vil jeg opfordre alle til at have et mundbind med, når de tager bussen, tog eller metro, som de kan anvende, hvis de kan se, at de ikke kan holde den anbefalede afstand. Det er en lille ting for den enkelte, og det kan gøre en stor forskel for alle, siger transportminister Benny Engelbrecht i en pressemeddelelse.

Anbefalingen om at bruge mundbind skal ses som et supplement til de tidligere anbefalinger om god hygiejne og afstand. 

Vurderingen fra Sundhedsstyrelsen er fortsat, at man generelt godt kan bevæge sig i det offentlige rum uden at bruge mundbind. Der er dog nogle særlige situationer, hvor man ikke kan overholde de generelle anbefalinger, og hvor mundbind kan bruges i stedet.

I praksis opfordres alle passagerer derfor til at have et mundbind med, som man kan tage på, hvis der opstår en situation, hvor afstandskravet ikke kan overholdes.  
  
Fakta om mundbind
Det anbefales at bruge mundbind i den kollektive trafik, når det ikke er muligt at holde den anbefalede fysiske afstand. Derfor anbefales alle passagerer at medbringe mundbind på rejser med den kollektive trafik, når arbejdspladser, skoler, dagtilbud, erhvervsliv mv. åbner fuldt op efter sommerferien.

Fra medio august og frem forventes det, at der vil være tidsrum, hvor det ofte ikke er muligt at overholde den generelle anbefaling om afstand.

Der foreligger ikke en sundhedsfaglig anbefaling om at kræve brug af mundbind. Det anbefales i tilfælde, hvor det ikke er muligt at holde den anbefalede afstand.

Man får ikke bøde, hvis man ikke har mundbind på, når man rejser med den kollektive transport.

Sundhedsstyrelsens anbefaler anvendelse af mundbind af type I eller II, men det er ikke et krav. 

Passagererne skal selv sørge for at medbringe mundbind; de bliver ikke stillet til rådighed for passagererne. Det forventes, at man kan købe mundbind i supermarkedet, kiosken, apoteket mv.

Private aktører har igen fået mulighed for at indkøbe værnemidler hos grossister, herunder mundbind. Lægemiddelsstyrelsens udmelding om, at produktionen af værnemidler skulle være forbeholdt sundhedsvæsenet er ophævet.