Af Louis Bülow
I årenes løb har skandale på skandale sendt de danske Skattemyndigheder i knæ, og en lang række møgsager om rod, fup og regnskabsfusk er væltet ud af skabene. Senest afsløringen af landets hidtil største svindelsag, hvor svindlere og aktiespekulanter lænsede statskassen for et stort milliardbeløb ved at fifle med tilbagebetaling af dansk udbytteskat til udenlandske aktionærer.
Det er ikke første gang, at SKAT har været udsat for systematisk misbrug og svindel med milliardtab for statskassen til følge.
Tilbage i 1990’erne blev sløret løftet for en skandale af hidtil uhørte dimensioner med forgreninger til aktie- og anpartsselskaber fra alle afkroge af det ganske land. Afsløringen kastede lys helt ned i bunden af den danske finansjungle og hev et plumråddent forretningsområde frem fra tusmørket.
Solide erhvervsnavne kendt som spidser og samfundsstøtter ragede ved fusk og svindel to milliarder til sig og lod de danske skatteydere betale ved kasse et. Også flere lokalt registrerede virksomheder med tilknytning til vort eget lokalområde i Grindsted og Billund poppede op i disse sager om selskabstømninger. Det fik den daværende skatteminister Ole Stavad til at tale om Danmarkshistoriens største røveri.
Princippet var enkelt: driftige erhvervsfolk – bistået af advokater og revisorer – handlede med selskaber, der kun indeholdt en sum penge og en skattegæld. Køberen betalte sælgeren 70-80 % af det beløb, der var hensat til betaling af skat, tømte selskabet for alle aktiver og lod det derefter gå konkurs eller tvangsopløse. Skattegælden blev aldrig betalt, og skatteyderne måtte til lommerne.
Ved det efterfølgende retsopgør fik selskabstømmerne lange fængselsstraffe på stribe, mens en række skatterådgivere og deres pæne klienter sælgerne nærmest gik fri og slap med at betale erstatning. Selv om netop sælgerne ofte fik den største del af fortjenesten.
Lad os kigge lidt nærmere på to af disse selskabssager med forgreninger til Grindsted. I 1990’erne havde de to selskaber – et større revisionsselskab (A) og et stort pengeinstitut (B) – filialer overalt i landsdelen, også i Grindsted:
- Det anførte revisionsselskab var dengang et velrenommeret selskab med 150 medarbejdere, placeret solidt i billedet som lokalt revisionsfirma.
En artikel med overskriften ”Det dårlige selskab” af Jesper Steinmetz og Mikkel Hertz i Jyllands-Posten godtgjorde, at revisionsselskabet i 1993 solgte et selskab til en selskabstømmer via et vekselererfirma.
En udskrift af EDB-registret vedr. selskabstømninger, som Skatteministeriet dengang udarbejdede, fortalte endvidere om det solgte selskab: ”13900407, oprindeligt revisionsfirmaet …, ændret til ”Kompas af 15/1-1993 A/S under tvangsopløsning”. Registreret som tømt selskab efter afsatte skatter på 4.368.450 kroner.”
- Det anførte pengeinstitut var dengang et af landets førende med 300.000 kunder og 88.000 aktionærer. Centralt beliggende med facade ud til byens torv og hovedstrøg. Den første filial i Grindsted åbnede helt tilbage i 1913, og ældre lokale yndede engang at sige: at være kunde der var ”lige så sikkert som amen i kirken”.
Af en længere artikel ”(Pengeinstitut) solgte skattekroner” af John Hansen i samme avis fremgik det, at dette pengeinstitut havde scoret kassen i forbindelse med salg af et datterselskab.
Den 5. oktober 1990 solgte pengeinstituttet sit datterselskab til en kunde i en afdeling i det nordjyske, der tidligere havde medvirket ved flere af kundens opkøb af selskaber. Kunden indbetalte kr. 72,5 mill. til pengeinstituttets hovedsæde og modtog herefter datterselskabets pengebeholdning på kr. 75,5 mill.
Heraf var kr. fem mill. beregnet til betaling af skat, så pengeinstituttet tjente to millioner kroner på at sælge sit eget tidligere selskab.
Den 29. december 1992 – efter at være blevet videresolgt – blev datterselskabet hvirvlet ind i malstrømmen af selskabstømninger og tvangsopløst uden midler ribbet for alt – også dèt beløb, der ellers var hensat til betaling af skat.
En række andre overskudsselskaber med tilknytning til Grindsted og Billund, der blev solgt til selskabstømmere, optræder på en udskrift af EDB-registret vedr. selskabstømninger, som Skatteministeriet dengang udarbejdede og gav adgang til. Her et par stykker fra udskriften:
- 46158814, oprindeligt Grindtex A/S, ændret til QRS 29 A/S under konkurs. Registreret som tømt selskab efter afsatte skatter på kr. 963.906.
- 69923119, oprindeligt N. J. Jørgensen ApS, ændret til QRS 18 under konkurs. Registreret som tømt selskab efter afsatte skatter på kr. 1.285.000.
- 37186112, oprindeligt A/S K. Fisker Sørensen, ændret til Centra Finans af 21.03.1993 ApS under konkurs. Registreret som tømt selskab efter afsatte skatter på kr. 5.392.000.
- 76471517, oprindeligt E. Nørresø ApS, ændret til Cromwell Investments ApS u/tvangsopløsning, i likv., under konkurs. Registreret som tømt selskab efter afsatte skatter på kr. 967.261.
- 61237712, oprindeligt Bach P. Olie Service ApS, ændret til Løvfald ApS under konkurs. Registreret som tømt selskab efter afsatte skatter på kr. 386.112.
Et tandlægefirma i Grindsted scorede et betydeligt beløb ved at sælge et anpartsselskab til en selskabstømmer. I et interview med en lokal avis bekræftede tandlægen i maj 1995, at han tre år tidligere havde været medvirkende til selskabstømning – men uagtsomt, som han sagde: vi spurgte såvel vores advokat som revisor til råds, og de gav grønt lys for handelen.
Tandlægefirmaet figurerede på en liste over selskaber, opkøbt og videresolgt i forbindelse med selskabstømning – en liste udarbejdet i et samarbejde mellem politiet og advokat Poul Fischer efter en ransagning på dennes kontor. På listen finder vi en lang række virksomheder alt lige fra en ligkistefabrik, en fiskefabrik, revisorselskaber, ejendomsselskaber, ingeniørfirmaer til tandlægeselskaber.
For sin rolle i Danmarks største sag om selskabstømning fik advokat Poul Fischer i 2004 syv års fængsel, blev fradømt retten til at stifte og drive virksomhed og mistede retten til at virke som advokat.
En anden køber af fire overskudsselskaber med tilknytning til Grindsted og Billund var Bjørn Stiedl, der i 1999 blev idømt syv års fængsel for at have tømt 170 selskaber for over 300 millioner kr. I 2009 blev han kendt skyldig i Østre Landsret, men landsretten satte straffen ned til seks års fængsel.
I forbindelse med det årelange retsopgør kravlede de implicerede parter efterhånden frem i lyset fra deres skjul bag skrivebordet og stillede sig i den lange kø ved håndvasken:
- Bankerne fremhævede, at deres medvirken skulle betragtes som ganske almindelig betalingsformidling, og man handlede fuldt og helt i god tro.
- Advokater og revisorer, der ofte udklækkede ideerne til at få kanaliseret de mange millioner videre, bedyrede, at deres medvirken begrænsede sig til almindelig økonomisk rådgivning og rettidig sagkyndig bistand.
- Sælgerne, der scorede langt den største del af det milliardbeløb, de danske skatteydere kom til at betale – sælgerne vidste absolut ingenting …