Sanders Historiske Hjørne: Bankboksen i Varde Banks kælder

Af Carsten Sander Christensen

I starten af 1900-tallet begyndte Grindsted virkeligt at vokse. Fra den lille by på omkring 40 indbyggere voksede byen hurtig op til over 1.000 indbyggere. Man begyndte tidligt at planlægge bykerne med et stationsby torv samt veje der førte til de vigtigste steder i området. I 1910erne begyndte teglstensbygningerne på Torvet at skyde op. I 1913 opførte Varde Bank den bygning, der den dag i dag huser en bank, nemlig Sydbank, i den nordlige ende af torvet. Banken blev opført året før det første tog fra Vejle og Vandel rullede ind på Grindsteds ny anlagte jernbaneareal.

Varde Banks bygning var ikke kun en bygning, der blev opført i det nærmeste man kom en amerikansk guldgraver by i Danmark. Varde Banks bygning betød at kapitalen støttede byen. Der havde siden slutningen af 1800-tallet været en Sparekasse i byen, Grindsted-Grene og Omegns Spare- og Laanekasse var oprettet i 1872, men Varde Bank repræsenterede kapital ud fra, kapital der kom fra en købstad. Og så kunne udviklingen virkelig begynde i området.

Varde Bank blev også oprettet i 1872 i Varde. De to første direktører hed C. Crohn og Søren Thomsen. I 1885 var banken gået konkurs på grund af underslæb. En gruppe velhavere skød imidlertid penge i banken og den kom på fode igen. Banken oprettede en filial i Esbjerg på adressen Kongensgade 62 og derefter en lille filial på den daværende fiskerihavn i Esbjerg, der betjente de lokale fiskere. I 1993 gik banken for øvrigt konkurs igen og blev opkøbt af Sydbank. Adskillige Grindsted borgere tabte en del penge på aktietabene.

Noget af det første banken anskaffede sig var selvfølgelig interiøret, og til dette hørte der en bankboks. Varde Banks direktør, Frederik W. Thrane sværgede til tysk støbejern, og derfor blev pengeboksen købt hos Panzer AG, der havde hovedsæde i Berlin. I 1924 fusionerede Panzer AG med Bode Panzer og boksen udgik af produktion. Pengeboksen er udført i Jugend stil og faktisk et stykke kulturhistorie i sig selv. Men det er et tysk skab og derfor er det massivt – ja rigtigt tungt. Det kan de snakke med om i vores lokale flyttefirma Grindsted Flytteforretning (Hede Jensen), da de omkring 2010 tog pengeboksen op fra kælderen og kørte den ud på museets genstandsmagasin. Den er nu en del af Billund Kommunes Museers museumssag om Varde Bank. For at komme til sine værdipapirer og øvrige værdier skulle en ansat i banken komme ned med en nøgle ligesom kunden havde en nøgle. En af disse ansatte kunne være den tidligere direktør Julius Plagborg (1902-1983), der var en legende i Grindsted. Han startede som elev i 1919 og steg i graderne med tiden. Omkring 1926 blev han gift med Anna Simonsen, der også var bankassistent. Julius Plagborg deltog aktivt i modstandsbevægelsen under 2. verdenskrig. Mangt et møde blev afholdt i Varde Banks kælder. Det var såvel Grindsted Borgerværn, modstandsbevægelsen og hemmelige bankmøder, så hvis den flotte gamle bankboks kunne tale, så ville den kunne fortælle mangt en interessant og spændende historie fra 1940erne

Foto: Billund Kommunes Museer

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website.
Hvis du vælger ikke at aktivere cookies, fungerer siden ikke optimalt, angiv dit valg til højre.

Cookie indstillinger

Nedenfor kan du vælge hvilke typer cookies du vil tillade fra hjemmesiden, klik på "Gem cookie indstillinger" for at angive dit valg.

Funktions cookiesSiden benytter funktions cookies, disse er nødvendige for at siden fungerer.

Analytiske cookiesSiden benytter analytiske cookies, således at vi kan analysere besøg, og optimere hjemmesiden.

Social mediaSiden benytter ikke social media cookies.

ReklameSiden benytter ikke reklame relaterede cookies.

AndreSiden benytter 3 part cookies, bla. til funktionalitet af siden, der bliver ikke gemt personlige informationer.