Boligmarkedet vender

Antallet af boliger, der vurderes og kommer til salg, er nu 25 procent højere end antallet af boliger, der sælges. Det vil sige, at udbuddet af boliger igen er stigende, og at køberne får mere at vælge imellem. Det viser en analyse af salgsstatistikkerne i ejendomsmæglerkæden RealMæglerne.

Der har været fart på salget af boliger i kølvandet på nedlukningen af Danmark pga. Covid-19.

Markedet har artet stik modsat, hvad økonomerne forudså.
Det betød også, at der i marts, april, maj og juni opstod en uligevægt i balancen mellem salg og udbud. Der blev ganske enkelt solgt flere boliger, end varelageret kunne følge med til.

– Men nu ser det imidlertid ud til, at det vender, fortæller Preben Merrild Angelo, adm. direktør i RealMæglerne med 105 ejendomsmæglerbutikker i hele Danmark.

– Det betyder, at salgstiderne nu formentlig vil stige en smule, og prisudviklingen vil dæmpes til tæt på nul, så markedet går over i ”normale” tilstande igen. På den anden side vil køberne nu få mere at vælge imellem. Er man interesseret i et hurtigt salg, er det ved at være sidste chance, uddyber han.

Kommet ud af busken
Ubalancen opstod, fordi køberinteressen var stor, mens sælgerne var tilbageholdende, fordi de ville afvente og se, hvad Corona fik af konsekvenser for boligmarkedet.

I maj blev der derfor næsten kun kommissioneret én bolig hver gang, én bolig var solgt.

– Man kan sige, at vi har været presset af vores egen succes, fortæller Preben Merrild Angelo, adm. direktør i RealMæglerne.

Alene i maj og juni steg salget med hhv. 30 og 38 procent i RealMæglerne.

Forskellen i salg og kommissioneringer var hos RealMæglerne i maj helt nede på 1,8 procent.

– Det er et kritisk niveau, fordi man risikerer ikke at kunne følge med efterspørgslen. Når udbuddet ikke følger med køberinteressen, bliver der rift om boligerne, og det presser markedet, bl.a. i form af stigende kvadratmeterpriser. Markedet trives bedst med en jævn stigning, forklarer Preben Merrild Angelo.

Tallene fra august viser dog, at sælgerne er kommet ud af busken. Her er forskellen på kommissioneringer og stk. salg steget til 25 procent: – De afventede længe, men set i lyset af salget, der buldrer frem, er der kommet mange flere på banen, slutter Preben Merrild Angelo i en pressemeddelelse.