Hvor er klimaet i nye tilstandsrapporter?

Foto: Pixabay.com

Boligejerne kan tage det helt roligt – de nye tilstandsrapporter er en kærkommen opgradering til moderne standarder og ændrer ikke praksis. Men hvor blev klimaet af i rapporterne, spørger ejendomsmæglerkæde.

Nu er der under to måneder, til de første nye tilstandsrapporter ser dagens lys.

De nye tilstandsrapporter træder i kraft fra 1. oktober 2020.

Men hvad betyder det egentlig for boligejerne, når tilstandsrapporterne og elinstallationsrapporterne laves om?

Netop det spørgsmål møder en af Danmarks største ejendomsmæglerkæder, RealMæglerne, i stigende grad.

Thomas Jacobsen, markedsdirektør i RealMæglerne med 105 butikker i hele Danmark, mener dog ikke, at der er grund til bekymring:

– De rapporter, der allerede er udarbejdet, vil være gyldige til udløb, og hvis hensigten virker, så vil det fremadrettet blive lettere at forstå rapporterne, forklarer han i en pressemeddelelse.

Mere tidssvarende nu

En af de største ændringer bliver, at det nuværende karaktersystem med K1, K2 og K3 bliver erstattet af farvebetegnelser, fordi de hidtidige K-værdier har været for svære at gennemskue.

– Allerede for flere år tilbage fik vi hos RealMæglerne øje på nogle af de udfordringer, der er i det nuværende rapportsystem. Derfor fik vores kunder som de første mulighed for at bruge RealSyn, hvor tilstandsrapporterne bliver beriget med digitale forklaringer, fortæller Thomas Jacobsen.

Thomas Jacobsen ser derfor i det lys blot tiltagene fra Sikkerhedsstyrelsen som en opgradering til moderne standarder.

Må ikke koste mere

Med de nye tiltag får forbrugerne samtidig adgang til rapporterne via log-in, hvor de ligeledes kan få ordningen forklaret i ord, billeder og video.

– Det hilser vi velkommen, hvis det kan hjælpe vores kunder til en bedre forståelse og dermed en mere tryg bolighandel, siger Thomas Jacobsen og uddyber:

– Det er naturligvis afgørende, at det ikke bliver en ændring, som gør det dyrere for vores mange boligsælgere. I forvejen koster det dem omkring 20.000 kroner for udarbejdelse af alle rapporter og betaling af halvdelen af præmien på ejerskifteforsikringen.

Savner klimaperspektiv

Dog savner Thomas Jacobsen stadig en grøn vinkel på tilstandsrapporterne:

– RealMæglerne har netop lanceret Min Klimaberegner, som med udgangspunkt i ejendommens energimærke giver boligejerne et hurtigt overblik i forhold til de besparelser, de kan opnå ved forskellige energirenoveringer af boligen. Et lavere energiforbrug giver samtidig en reducering i CO2-udledningen, hvilket er en win-win for både boligejerne og klimaet. Her i 2020, hvor dagsordenen er grønnere end nogensinde før, synes jeg, vi savner et klimaperspektiv i de nye tilstandsrapporter, siger han.

Klassificeret med farver

Boliger og byggeri står ifølge Energistyrelsen for 40 procent af det samlede energiforbrug i Danmark. Med en energioptimering af den eksisterende boligmasse kunne man gøre meget for at nå klimamålene for Danmark, mener han.

Fra 1. oktober bliver bygningens tilstand klassificeret efter, hvor hurtigt de kritiske skader skal udbedres, mens farverne i elinstallationsrapporten oplyser om eventuelle risici for brand og stød.

  • kritiske skader, som straks skal udbedres (rød)
  • alvorlige skader, der skal udbedres, men godt kan vente et par år (gul)
  • mindre alvorlige skader (grå)
  • skader, der skal undersøges nærmere (sort)

Samtidig bliver beskrivelserne af de enkelte skader i tilstandsrapporterne revideret og forenklet, så det bliver lettere at sammenligne tilstandsrapporter fra flere huse.

Forbrugernes retsstilling i forhold til tegning af ejerskifteforsikringer bliver ikke ændret med den nye ordning, da fejl og skader vil blive vurderet ud fra samme retningslinjer som hidtil.

Fakta:

  • Den nye ordning træder i kraft den 1. oktober 2020
  • Da en allerede udarbejdet tilstandsrapport er gyldig i 6 måneder, vil man frem til udgangen af marts 2021 stadig kunne se tilstandsrapporter med de hidtidige K-karakterer
  • En elinstallationsrapport er gyldig i 1 år, og derfor vil man frem til udgangen af september 2021 stadig kunne møde tilstandsrapporter med de hidtidige værdier
  • Den nye it-platform bliver fælles for de 2 rapporter i huseftersynsordningen og erstatter et 15 år gammelt system til tilstandsrapporter og et 8 år gammelt system til elinstallationsrapporter
  • Frem mod lanceringen vil Sikkerhedsstyrelsen undervise branchen i det nye system
  • Der bliver hvert år udarbejdet omkring 80.000 tilstandsrapporter og 55.000 elinstallationsrapporter

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen