Anders Ladekarl fortalte om Røde Kors på Mødestedet i Grindsted

Formanden for Røde Kors i Grindsted, Betina Skyum Larsen bød velkommen til de fremmødte. - Foto: René Lind Gammelmark

Torsdag aften kl. 19 havde Røde Kors Grindsted afdeling i samarbejde med Røde Kors Vorbasse/Billund afdeling arrangeret et foredrag med Røde Kors’s generalsekretær Anders Ladekarl.

Foto: René Lind Gammelmark

Der var 56 der på forhånd havde tilmeldt sig foredraget, men ikke alle mødte op. Formanden for Røde Kors Grindsted Afdeling Betina Skyum Larsen fortalte til Netavisen Grindsted, at det muligvis kunne have noget med at gøre, at blandt andre Ældre Sagen havde aflyst alle deres arrangementer på Mødestedet, da de ikke kunne gøre brug af køkkenet.

Betina Skyum Larsen fortalte at Røde Kors havde fundet en løsning, så de fremmødte godt kunne få kage på paptallerkener og kaffe fra engangskrus med holder. Kaffen havde de med i termokander.

Betina Skyum Klausen startede med at byde de fremmødte velkommen, hvorefter hun bød aftenens foredragsholder, generalsekretær for Røde Kors, Anders Ladekarl, der med indlevelse og dygtighed, fortalte om hvilke opgaver Røde Kors har.

Anders Ladekarl – Foto: René Lind Gammelmark

Anders Ladekarl viste blandt andet et meget aktuelt filmklip, fra gødnings-eksplosionen i Beirut for nyligt, hvor 300.000 familier mistede deres hjem.

350 frivillige fra Libanons Røde Kors var de første der var fremme for at hjælpe i området, og de behandlede omkring 3000 af de 6000 sårede.

Røde Kors har 13 millioner frivillige hjælpere i 192 lande i Verden, der altid står klar til at hjælpe. 

I 1861 blev Røde Kors etableret af den schweiziske forretningsmand Henry Dunant.

Hvis et land har underskrevet Geneve-konventionen, så har de samtidig skrevet under på, at der skal oprettes et Røde Kors selskab i landet. Geneve-konventionen er fire konventioner og tre tilllægsprotokoller, der giver alment gældende retningslinjer som alle krigsførende skal følge. Det er for at sikre, at civilbefolkningen ikke udsættes for direkte angreb, og at sårede kan få behandling, ligesom krigsfanger kan få nødhjælp og kommunikere med deres familier og at personer, der ikke længere tager del i en konflikt, får beskyttelse.

Røde Kors og Røde Halvmåne
Røde kors har en søsterorganisation, Røde Halvmåne der bliver brugt i blandt andet muslimske lande. Røde Halvmåne hører ind under Røde Kors, og ud over deres forskellige logoer er der ikke den stor forskel på de to organisationer.

Fortalte om krigen i Syrien
Anders Ladekarl fortalte blandt andet om krigen i Syrien, der nu er i gang på niende år. Syrien er i konflikt med sig selv. Der er 12 millioner på flugt i landet, hvoraf de 8 millioner er flygtninge i deres eget land. Anders Ladekarl har været i Syrien 8 gange, og han viste også film fra krigen der nede. Røde Halvmåne er den vigtigste hjælpe organisation i Syrien, hvor de sørger for mad, tøj, vand og lægehjælp.  Dansk Røde Kors bidrager med 150 millioner kroner til hjælpen i Syrien.

Anders Ladekarl – Foto: René Lind Gammelmark