Nu kan børn over 2 år også blive testet for Corona uden en henvisning fra en læg

Fotograf Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt

Fra mandag har det været muligt for forældre at få sit barn testet for Covid-19 virus. Børn over 2 år, der ikke har symptomer, kan nemlig fremover testes i TestCenter Danmarks telte, og forældre kan bestille tild på coronaprove.dk uden en lægehenvisning skriver Danske Regioner.

Efter anbefaling fra Sundhedsstyrelsen kan test af børn ned til 2 år nu også ske i TestCenter Danmarks testtelte, og regionerne har derfor arbejdet på at oplære personalet i teltene til at teste børn. Samtidig åbnes der op for, at forældre kan booke tid til test for deres barn over 2 år direkte på www.coronaprover.dk uden først at skulle kontakte egen læge, vagtlæge eller Styrelsen for Patientsikkerhed for at få en henvisning til test. Det gælder raske børn og børn uden åndenød. Hvis børnene er syge og har klare symptomer på covid-19 som fx feber og tør hoste, skal forældre dog fortsat kontakte egen læge.

– Initiativet er et vigtigt skridt i den rigtige retning, siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.

– Når forældre til børn uden symptomer nu kan booke tid og få testet børn uden henvisning fra en læge, er det nemmere og mere smidigt for den enkelte familie. Det betyder meget, når en test er nøglen til at vende tilbage til en normal hverdag, f.eks. hvis barnet bliver testet pga. smitte i skole eller dagtilbud.

Brug for hurtig afklaring

Mange har oplevet lange ventetider til test af deres børn, og der her været pres på telefonerne hos de praktiserende læger og vagtlæger for at få en henvisning til test til børn fx til et barn, som er sendt hjem og skal testes som følge af smitte på deres skole eller daginstitution. I de tilfælde er der brug for en hurtig afklaring, så familien kan komme tilbage til hverdagen igen, og med de nye muligheder for test af børn får forældrene en lettere adgang til at få testet deres børn, ligesom hele familien kan blive testet samme sted.

Det følger af Sundhedsstyrelsens anbefalinger, at børn under 2 år fortsat testes på hospitalernes testcentre og efter henvisning fra en læge eller Styrelsen for Patientsikkerhed. Generelt bør test af raske børn også kun ske med et tydeligt formål så som smitteopsporing af nære kontakter, håndtering af smitteudbrud på en skole og daginstitution eller i forbindelse med udlandsrejser.

Prøvesvar kan også ses digitalt

Indtil for nylig har det kun været muligt for forældre at få oplyst barnets COVID-19 prøvesvar ved at ringe til egen læge, men siden den 26. august har forældre også kunne se deres børns prøvesvar digitalt på sundhed.dk. Inden for kort tid vil det også blive muligt at tjekke børns corona-prøvesvar på appen MinSundhed.

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website.
Hvis du vælger ikke at aktivere cookies, fungerer siden ikke optimalt, angiv dit valg til højre.

Cookie indstillinger

Nedenfor kan du vælge hvilke typer cookies du vil tillade fra hjemmesiden, klik på "Gem cookie indstillinger" for at angive dit valg.

Funktions cookiesSiden benytter funktions cookies, disse er nødvendige for at siden fungerer.

Analytiske cookiesSiden benytter analytiske cookies, således at vi kan analysere besøg, og optimere hjemmesiden.

Social mediaSiden benytter ikke social media cookies.

ReklameSiden benytter ikke reklame relaterede cookies.

AndreSiden benytter 3 part cookies, bla. til funktionalitet af siden, der bliver ikke gemt personlige informationer.