Sanistål A/S har nedbragt antallet af arbejdsulykker med 90 pct. og vinder Arbejdsmiljøprisen 2020

Pressefoto: Arbejdsmiljørådet / Michael Bo Rasmussen

Grossistvirksomheden Sanistål A/S vinder årets Arbejdsmiljøpris i kategorien Arbejdsulykker. Virksomheden vinder prisen, fordi den gennem en vedholdende og systematisk indsats har nedbragt antallet af arbejdsulykker med 90 pct. på ti år.

I 2009 havde grossistvirksomheden Sanistål A/S 82 arbejdsulykker på landsplan. Det blev startskuddet til en langvarig, vedholdende indsats for at nedbringe antallet af arbejdsulykker, som foreløbig har resulteret i, at virksomheden ti år senere, i 2019, kunne registrere otte arbejdsulykker.

For den store indsats vinder virksomheden nu Arbejdsmiljøprisen 2020 i kategorien Arbejdsulykker. Det langvarige, systematiske arbejde og de flotte resultater på Sanistål A/S kalder nemlig på stor anerkendelse, udtaler formand for Arbejdsmiljørådet, Cristina Lage.

”Resultaterne taler for sig selv. På ti år har Sanistål A/S reduceret arbejdsulykkerne med 90 procent, hvilket ganske enkelt er imponerende. Resultaterne er opnået gennem en længerevarende systematisk indsats, hvor ledelsen og medarbejderne i fællesskab sætter mål og udpeger indsatsområder for arbejdsmiljøet. Og sikkerheds- og arbejdsmiljøkulturen er styrket gennem en bedre registrering af og opfølgning på ’nær-ved-ulykker’”, siger Cristina Lage i en pressemeddelelse fra Arbejdsmiljørådet.

Sikkerhed ind i strategien
Hos Sanistål, der med sine 36 fysiske butikker, et hovedkontor i Aalborg og et stort centrallager i Billund beskæftiger godt 1000 mennesker i Danmark, kom sikkerhed helt ind i den overordnede strategi for hele virksomheden.

I samarbejde mellem ledelse og medarbejdere havde indsatsen for færre arbejdsulykker især fokus på at få registreret og fulgt op på alle nær-ved-ulykker samt ændre arbejdsgange, adfærd og kultur. En indsats, som har krævet systematik, vedholdenhed og samarbejde gennem mange år og nu altså har vist sit værd.

”Vi har en kultur, hvor vi kan påtale adfærd, der ikke er ok. Vi har en regel om, at man ikke må gå rundt på lageret og tale i mobiltelefon. Man skal stå stille og tale. Så hvis jeg går rundt på lageret og taler i telefon, så er medarbejderne henne og sige til mig, at det må jeg altså ikke,” siger Christian B. Lund, der er direktør for Sanistål A/S.

Pressefoto: Arbejdsmiljørådet / Michael Bo Rasmussen