UNICEF anerkender Billund Kommune som Danmarks første børnevenlige by og kommune

Foto: Unicef Danmark

Den 16. september kommer Billund Kommune i fornemt selskab med byer, kommuner og lokalsamfund i hele verden, når kommunen som den første i Danmark bliver anerkendt af FN, som børnevenlig by og kommune.

”Jeg har ventet i spænding på dette øjeblik, for selvfølgelig skal vi have børnevenlige byer i Danmark, og jeg er simpelthen så stolt og glad på hele FN´s, UNICEFs og Billund Kommunes vegne. Byen har virkeligt kastet sig ind i at gøre endnu mere for kommunens børn, så det er så fortjent, at en by, der i forvejen har et kæmpe fokus på børn og som i snart 10 år har været Børnenes Hovedstad, bliver Danmarks første børnevenlige by. Især fordi det ikke er noget man som by eller kommune er, men fordi børnevenlig by og kommune er noget man tager med sig ind i fremtiden og bruger aktivt og konstant i sin indsats for kommunens børn,” siger Karen Hækkerup, generalsekretær i UNICEF.

For Billund Kommune ligger anerkendelsen som et naturligt næste skridt. For en by der i snart 100 år har samlet viden om leg og læring, sat børn øverst på dagsordenen, og i forbindelse med udfoldelsen af visionen om at være Børnenes Hovedstad senest lyttet og inddraget børn i kommunen, for at finde ud af, hvordan byen bliver endnu mere børnevenlig.

”Billund Kommune har siden 2010 haft visionen om at være Børnenes Hovedstad, og vi har gennem alle årene haft et helt særligt fokus på at skabe gode rammer for læring gennem leg, samskabelse og børns vilkår i det hele taget. Derfor er UNICEF-kåringen på samme tidspunkt både en naturlig fortsættelse og en kæmpe anerkendelse af dette arbejde,” siger Ib Kristensen, borgmester i Billund Kommune i en pressemeddelelse.

Vejen til officielt at blive Børnevenlig By og Kommune har krævet konkrete handlinger for at fremme børns rettigheder og sikre, at børn bliver hørt, og i den proces har kommunen fået god hjælp fra organisationen CoC Playful Minds, der sammen med kommunen arbejder for, at Billund bliver verdens hovedstad for børn.

”I CoC Playful Minds arbejder vi hver eneste dag dedikeret for, at børn og unges høres, respekteres og er reelle medskabere af det lokalsamfund og den verden, de er en del af – både lokalt, nationalt og internationalt,” fortæller Charlotte Sahl-Madsen, direktør for CoC Playful Minds.

Børnene er inddraget i Billund Kommune
Forud for kåringen af Billund er der blevet udarbejdet en analyse og handlingsplan for børns rettigheder sammen med børnene – og den handlingsplan er nu gennemført, og derfor kan byen og kommunen få titlen som Børnevenlig By og Kommune. 40 lande er i dag repræsenteret blandt UNICEFs Børnevenlige Byer og Kommuner.

”Jeg forventer og håber, at når Billund Kommune bliver anerkendt, så følger andre kommuner efter. Jeg forventer, at vi ikke er de eneste. Capital of Children og Playful Minds har også et formål om at gøre det bedre for alle, ikke bare i Billund,” fortæller Maria Madsen, en af de unge borgere fra Billund kommune, som allerede fra start i 2018 har været inddraget i Børnevenlig By og Kommune-Initiativet.

”I UNICEF sætter vi reel inddragelse af børn meget højt, og derfor er børnene i kommunen hele udgangspunktet for projektet – det skal ses fra deres perspektiv. Og det må vi sige, Billund Kommune virkelig har taget til sig og inddraget børnene – det har været en fornøjelse at være vidne til – og vi ser med ro i sjælen frem til, at Billund Kommune i fremtiden gør endnu mere for byens børn,” siger Karen Hækkerup.

Siden 1996 har UNICEFs Børnevenlige Byer hjulpet byer, kommuner og større samfund over hele verden til at opfylde rettigheder for børn med afsæt i FN’s Børnekonvention. 

UNICEF Børnevenlige Byer udgør et globalt netværk, der forbinder interessegrupper, som ønsker at gøre deres byer mere børnevenlige. Samarbejdet gør interessegrupper og kommuner i stand til i fællesskab at skabe sikrere, renere og mere robuste byer og samfund, som det er attraktivt for børn at bo og leve i.

Foto: Unicef Danmark