To Grindsted-piger udsat for grov chikane og forfølgelse

Illustration: Louis Bülow

Af Louis Bülow

Retten til at være den du er !

En moders ædle gerninger er ikke forbeholdt ikoner som Moder Teresa i sin ydmyge nonnedragt. Den verden melder sig også i skikkelse af to ganske almindelige kvinder her fra egnen: mit livs ejegode plejemoder Ane Lise Lange fra 1950’ernes Hejnsvig og syv årtier senere en sej og modig kvinde fra vore dages Grindsted Anita Bjerring Rasmussen.

I et unikt opslag på Facebook sprænger Anita Bjerring Rasmussen fra Grindsted alle rammer for sin datter Carolines ret til at være den, hun er, og forsøger at værne hende mod livets skyggeside og et kynisk menneskesyn, der forflygtiger al anstændighed og socialt ansvar.

Modigt træder Anita frem og blæser til kamp mod hverdagens intolerance med løs sladder og giftige fordomme, der fyger over ligusterhæk, altaner og stokroser for at snige sig ind i alle samfundslag og i alle afkroge.

Homofobi tilsat en sjat uvidenhed og en god portion af de laveste instinkter har igennem årtier lagt bøsser og lesbiske for had og forfølgelse, beskyldt for at være roden til al ondskaben. Med den dødelige sygdom aids gik skrækhistorier og myter om bøssepesten nærmest i selvsving som Guds straf over de homoseksuelle for et syndigt liv.

Anita Bjerring Rasmussen med datteren Caroline – Privatfoto

Det er os – eller dem, de er anderledes, de hører ikke tíl …

Med intet helligt og uden forståelse for andres lidelser levnes der heller ikke i dagens Danmark megen plads til dém, der skiller sig ud fra tidens pæne og ferske artighed.

Som Anita skriver:”Selv i Danmark, hvor vi synes, vi er nået langt, er der mange homoseksuelle par, som ikke tør gå hånd i hånd med sin kæreste! Det kan simpelthen ikke være rigtigt.”

Hun fortæller videre, at datteren Caroline og hendes kæreste for få uger siden var på vej på en hyggelig weekendtur til hovedstaden, da de blev chikaneret på det groveste af en flok unge mænd og filmet i flixbussen. Med Anitas ord havde de unge fyre ”åbenbart ikke forstået, at deres kærlighed var lige så skøn og almindelig som alle andres.”  

Privatfoto

Og hun fortsætter:”Jeg håber så inderligt, at vi kommer videre, så vi en skønne dag ikke længere defineres som dem eller os, men som dem, vi er …”

For mig har det været en lise for sjælen at stifte bendtskab med Anita Bjerring Rasmussen, der runder sit opslag af med disse ord: ”Jeg er bare en mor, som lige trængte til at brøle lidt … ”

Tillad mig et bramfrit godt brølt, løvinde! Med en frysende smuk moderkærlighed som urkraft søger hun at værne sin datter mod livets fortrædeligheder. En kærlighed så stor som i H. C. Andersens eventyr om moderen, der kæmper for at fravriste Døden sit barn. Hun ofrer sig for barnet, og da Døden undrer sig, lyder hendes svar: – Jeg er en moder …”

Med stålsat viljestyrke indgyder Anita sin datter modet til at at byde livets håb og drømme op til dans og forvandle selv de tungeste dansetrin til en flot og fejende vals.

Anitas uforfærdede kamp for at nedbryde skel og skranker får mine tanker og minder til at søge tilbage til min plejemor Ane Lise i det lille landbosamfund i Hejnsvig.

Mere end nogensinde føler jeg ilden i min sjæl og og kærligheden i mit hjerte, når jeg mærker vingesuset af godhed i barndommens land, der for altid er knyttet til et væld af lykkelige erindringsglimt og kærlige stunder sammen med hende. Mit hjertes kompas.

Da jeg selv i sin tid sprang ud som purung teenager og en sen eftermiddag betroede mig til min plejemoder, gav hun mig et uendeligt langt og kærligt kram og hviskede med en lille bitte tåre i øjenkrogen:”Du får et svært liv, min dreng.”

Mens en betingelsesløs moderkærlighed strålede fra hendes sind og sjæl, modnedes kaldet om at give sig selv for sin knejt, altid at være der for ham og stå bag ham hele livet.

En passion om at gøre livet til knejtens fest, at gøre livet til hans glade tid …