Det underligste valg

Grindsted Kirke - Foto: René Lind Gammelmark

Det underligste hus er titlen på årsskiftet, som Grindsted Kirke udgiver, og tirsdag d. 15. september var de borgere, der deltog i Valgforsamlingen i Grindsted Kirkehus formodentlig til Det underligste valg, de nogensinde har været til.

Jeg tænker, at mange borgere mødte op med forskellige forventninger til aftenen pga. den nye valgform. Nogle var måske meget positive og tænkte, at med denne valgform sættes nærdemokratiet i spil, mens andre var mere skeptiske og tænkte, at denne valgform kun tilgodeser de borgere, der deltager på selve valgforsamlingen og ikke den brede befolkning i byen, og atter andre så valgtekniske udfordringer, der ville forhindre et ønske om Fredsvalg.
Som formand for Grindsted menighedsråd oplevede jeg stor interesse blandt deltagerne på Valgmødet, men også ovennævnte frustrationer, som jeg sagtens kan forstå; og derfor vil jeg i følgende forsøge at beskrive, hvorfor at aftenen blev gennemført, som den gjorde.

Det nuværende menighedsråd i Grindsted anbefaler et Fredsvalg
Et Fredsudvalg i Grindsted har i en længere periode arbejdet med en Hensigtserklæring for de kommende fire års arbejde i menighedsrådet. Denne Hensigtserklæring blev godkendt på menighedsrådsmødet i sidste uge, og et enstemmigt menighedsråd anbefalede et Fredsvalg. Det er det nuværende menighedsråds opfattelse, at Fredsvalget for fire år siden har givet arbejdsro i menighedsrådet og de forskellige udvalg har leveret flotte arbejdsindsatser og resultater, og desuden har samarbejdet fungeret rigtig fint trods forskellige holdninger og overbevisninger i de tre forskellige grupperinger.

Det valgtekniske
Den nye valglov har sat nogle regler for, hvorledes valg afholdes, og disse er man i Valgbestyrelsen bundet til at overholde, og ligeledes er der en fast dagsorden til Valgforsamlingen, som skal følges.
På valgmødet i går blev jeg personligt anbefalet af en tilhører til atter at stille op til menighedsrådet, hvilket jeg jo også gerne vil, men pga. det nye valgsystem kunne jeg kun takke for opfordringen, men måtte sige, at jeg ikke ønsker at stille op på Valgforsamlingen som enkelt person, men i stedet ønsker jeg at stille op på en Fredsvalgsliste. Årsagen hertil er, at hvis et menighedsråd vælges på Valgforsamlingen, så vælges personerne som enkelt personer – også kaldet Personvalg. Herefter vil der ikke være mulighed for at vælge personlige suppleanter, hvilket er meget problematisk, når der er tre forskellige grupper repræsenteret med forskellige holdninger og overbevisninger, der skal tilgodeses. I Grindsted har Indre missionsk et medlem i menighedsrådet, og hvis denne person har forfald ved en vigtig afstemning, så vil det være første suppleanten der indkaldes – uanset tilhørsforhold, og hvis første suppleanten kommer fra en af de to andre grupper, så vil Indre missionsk ikke have mulighed for at afgive deres stemme og synspunkter.

Pga. disse valgtekniske udfordringer anbefaler det eksisterende menighedsråd, at kommende kandidater til det nye menighedsråd opstiller på en Fredsvalgsliste med personlige suppleanter, der sikrer, at alle tre grupper altid vil være repræsenteret. For mig personligt er dette også at sikre, at et mindretal altid har mulighed for at komme til orde.

Valgproceduren
Nedenstående ses hvorledes den nye valgprocedure forløber:

Den 15. september: Valgforsamling
– Mulighed for at stemme på kandidater, der stiller op som enkelt personer: Personvalg
– Lister kan ikke stille op, og dermed kan personer på Fredslisten heller ikke stille op
– Suppleanter vælges som enkelt personer, og personlige suppleanter kan ikke vælges

Den. 6. oktober: Ekstra Valgforsamling, da der endnu ikke er fundet personlige kandidater og suppleanter til menighedsrådet
– Foregår på samme måde som d. 15. september
Efter Valgforsamlingerne kan der indleveres kandidatlister. Fredsvalgslisten indleverer en kandidatliste med 13 kandidater og med personlige suppleanter.

Den. 13. oktober kl. 23.59: Seneste mulighed for indlevering af kandidatlister

Den 27. oktober kl. 19.00: Hvis der kun foreligger en kandidatliste, fx Fredsvalgslisten, aflyser Valgbestyrelsen afstemningen, og Fredsvalget er en realitet.

Den 17. november: Afstemningsvalg: hvis der er mere end en kandidatliste

Det underligste valg
Hvis et Fredsvalg i Grindsted skal lykkes, så må Fredsvalgslisten vente med at indlevere deres kandidatliste med personlige suppleanter til efter d. 6. oktober 2020. Derudover kræver det selvfølgelig også, at der ikke indleveres flere lister.

Fredsvalgslisten er ikke ”lukket” endnu, hvilket betyder, at hvis der er borgere i Grindsted som rigtig gerne vil stille op til menighedsrådsvalget, så er de meget velkomne til at kontakte de tre lister og høre nærmere om fredsvalget og dette samarbejde. På Grindsted Sogns hjemmeside findes kontaktoplysninger på alle menighedsrådsmedlemmer.

Det underligste valg er i gang, og jeg håber, at vi får sammensat et menighedsråd, som vil styrke menighedsrådets fremtidige indsats og arbejdet for menighedens liv og vækst med udgangspunkt i et godt samarbejdsklima præget af åbenhed og redelighed på tværs af holdninger og overbevisninger skriver Lone Ovesen i en pressemeddelelse.

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website.
Hvis du vælger ikke at aktivere cookies, fungerer siden ikke optimalt, angiv dit valg til højre.

Cookie indstillinger

Nedenfor kan du vælge hvilke typer cookies du vil tillade fra hjemmesiden, klik på "Gem cookie indstillinger" for at angive dit valg.

Funktions cookiesSiden benytter funktions cookies, disse er nødvendige for at siden fungerer.

Analytiske cookiesSiden benytter analytiske cookies, således at vi kan analysere besøg, og optimere hjemmesiden.

Social mediaSiden benytter ikke social media cookies.

ReklameSiden benytter ikke reklame relaterede cookies.

AndreSiden benytter 3 part cookies, bla. til funktionalitet af siden, der bliver ikke gemt personlige informationer.