Vandreinstallationen STEMMEBOKSEN udstilles i MAGION Biblioteket

PR-Foto: Billund Bibliotekerne

Fra d. 9. oktober til 6. november kan du opleve STEMMEBOKSEN på MAGION Biblioteket. Her kan du stå ansigt til ansigt med Genforeningsvalget for 100 år siden. 

STEMMEBOKSEN formidler gennem lyd, lys og billeder en række fortællinger om helt almindelige menneskers liv og virke i området omkring Kolding og Haderslev fra 1864-1920. Her møder man mennesker, som ikke har efterladt sig store taler eller mindesmærker, men som aktivt deltog i den demokratiske proces om valget mellem Danmark eller Tyskland. I installationen kommer vi således tæt på Helene, der var født i Skrydstrup, Christen fra Styding, Kirsten og Nis, der begge var født i Gram, Signe fra Slagelse og Andreas, der var født i Arnitlund.

STEMMEBOKSEN markerer 100-året for afstemningerne og den efterfølgende genforening, og ligesom valgdeltagelsen i 1920 betød, at både dansk- og tysksindede valgdeltagere rejste langt for at deltage i valget, så sendes STEMMEBOKSEN også rundt til flere byer i Syd- og Sønderjylland, heriblandt Grindsted.

I MAGION Biblioteket udstilles STEMMEBOKSEN sammen med fag- og skønlitteratur, der er særligt udvalgt af bibliotekaren. Der vil være bøger om genforeningen, Sydslesvig og den historiske periode omkring 1920. Herudover kan man opleve en miniudstilling om hverdagslivet i 1920’er lavet af Billund Kommunes Museer skriver de i en pressemeddelelse.

Er du nysgerrig efter mere viden om genforeningen, så besøg websitet stemmeboksen2020.dk. Her kan du i hele 2020 dykke ned i nogle af de øvrige samlinger, der sætter ansigt på de folk, som boede i området omkring Kolding og Haderslev. Ligesom man også finder Det Kgl. Biblioteks særsamling fra 1914-1920 på sitet.

FAKTA:
Kolding Stadsarkiv står sammen med Historie Haderslev bag installationsprojektet STEMMEBOKSEN.

Connie Tronbjerg og Ole Sørensen fra Teatret Møllen og Frank Thiel, Maja Juhlin og Morten Kjær fra Mungo Park samt Sune Geertsen har lagt stemmer til STEMMEBOKSENS fortællinger.

 

STEMMEBOKSEN er støttet økonomisk af Region Syddanmark, Kolding og Haderslev Kommune.

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website.
Hvis du vælger ikke at aktivere cookies, fungerer siden ikke optimalt, angiv dit valg til højre.

Cookie indstillinger

Nedenfor kan du vælge hvilke typer cookies du vil tillade fra hjemmesiden, klik på "Gem cookie indstillinger" for at angive dit valg.

Funktions cookiesSiden benytter funktions cookies, disse er nødvendige for at siden fungerer.

Analytiske cookiesSiden benytter analytiske cookies, således at vi kan analysere besøg, og optimere hjemmesiden.

Social mediaSiden benytter ikke social media cookies.

ReklameSiden benytter ikke reklame relaterede cookies.

AndreSiden benytter 3 part cookies, bla. til funktionalitet af siden, der bliver ikke gemt personlige informationer.