Bülows Hjørne: Fra knejt i Vorbasse til dobbeltmorder

Bülows Hjørne

Af Louis Bülow

”– Ja, det er mig, der har myrdet Jette og Anders. Mere er der ikke at sige …” 

Ordene falder prompte, da den 28 årige Finn Hauge Jensen natten til mandag den 19. april 1976 bliver fremstillet i et fem timer langt grundlovsforhør i By- og Herredsretten i Aarhus, sigtet for dobbeltmordet på den 21 årige Jette Nielsen og hendes 13-årige lillebror Anders i hjemmet i Bjødstrup ved Højbjerg søndag morgen.

Hvidmosegård ved Århus, hvor Finn Hauge Jensen begik dobbeltmord i 1976 – Kilde: Tranbjerg Lokalhistoriske Samling

Det har været noget af en rejse for den bette knejt Finn Hauge Jensen, der er født i landsbyen Vorbasse i det vestjyske og har haft sin tidlige barndom i det lille landbosamfund.

Han har taget den lange vej fra barndommens land i 1950’ernes Vorbasse med sorgløs nostalgi og stokroseromantik intakt til tiden som stort boksetalent og velanset kok på Kongeskibet Dannebrog for at havne på endestationen på livets skyggeside som livstidsdømt dobbeltmorder, voldtægtsmand og gidseltager i Smilets By.

Lad os skrue tid og sted godt syv årtier tilbage til lørdag den 27. marts 1948 til Vorbasse, der helt ind i sjælen er rundet af stoute bønder og missionsfolk med kristenkultur og bibelske traditioner dybt forankret.

En lille landsbyflække, hvor alt er, som det plejer at være – ved det gamle. Her er man født, her har man hjemme. I Vorbasse sætter man ikke spørgsmålstegn ved de værdier, man er vokset op med. Man deler en hverdag, hvor det end ikke er nødvendigt at låse døre, når man skal et ærinde.

eèn påskelørdag i marts 1948 kommer Finn Hauge Jensen til verden i et lille hus i Vorbasse, og de lune stuer emmer af glæde og feststemning. Naboer, familie og venner strømmer til fra nær og fjern for at lykønske forældrene Ginne Marie Mortensen og arbejdsmand Monroe Hauge Jensen med deres lille nyankomne.

Med rødder solidt plantet i vestjysk arbejderklasse skal Finn i de dydige Far Til Fire – 1950’ere vokse op i små og beskedne kår og sammen med sin storebror Bruno opleve Vorbasse som sin tidlige barndoms drømmerige, sit Shangri-La.

Ren Morten Korch idyl i en lille landsby, hvor man hygger sig med den gamle gartner, der med sin dybe, rene stemme planter smil, solskin og sang i alle sind, den folkekære Ib Schønberg, der længes efter nye tider med sin landeplage Når der kommer en båd med bananer og Victor Cornelius, der hylder Mor er den bedste i verden, så ikke et øje er tørt.

Bette Finn elsker måske mere end noget andet i sin tidlige barndom at tilbringe tiden hos sine morforældre Agathe og Thorvald Mortensen på den gamle Mølle i Vorbasse, der altid har tid til deres lille barnebarn. Og ved Møllen er der meget at tage sig til.

Ellers leger raske piger og drenge røvere og soldater, skjul og tagfat ved stier og markveje eller fordriver tiden med blommejagt i nabolaget. I de kolde vintermåneder stimler man sammen ved tilisede marker i byens udkant og boltrer sig med kælke, ski og skøjter.

Finns mormor i Vorbasse: Agathe Mortensen – Kilde: Lokalhistorisk Arkiv Vorbasse

 En lørdag aften i april 1976 i Aarhus:
Den bette knejt fra 1950’ernes Vorbasse er for længst vokset op og er nu en ungersvend på 28 år. Han er flyttet til de naturskønne bakker og dale i det østjyske til Smilets By Aarhus, hvor han har fået sig etableret i en lejlighed på Frydenlunds Allè med arbejde på fuld tid som tjener.

I sin sparsomme fritid brænder Finn Hauge Jensen især for jagt og boksesport, og nærmest dagligt huserer han i AAK Aarhus Atletklubs træningslokaler.

Den lørdag nat den 17. april 1976 – påskelørdag – hænger han ud på en natklub i Aarhus med den 21-årige Jette Nielsen, som han har kendt i et par år og betragter som sin faste pige, indtil hun for en uge siden slog op med ham.

Jettes søster er også med, og alle tre sidder ved samme bord og kobler fra hverdagens stress og jag. De hygger sig med øl og småsnak om løst og fast, vejret og de nye film. Tidligt på morgenen ringer Jette efter en taxa, tager hjem til forældrenes ejendom ved Højbjerg og går i seng.

I et par timer driver Finn Hauge Jensen rundt i den indre by og følger så efter i taxa for at få snakket tingene ordentligt igennem med Jette. Han har altid følt sig velkommen ude på gården, har nøgle og kan lukke sig selv ind. Forældrene er dén morgen taget afsted på markarbejde.

– Jeg talte med Jette, hun var sådan set positiv i forholdet til mig, lyder det afklaret fra Finn i det senere grundlovsforhør i By- og Herredsretten i Aarhus, men så hentede jeg mit jagtgevær, som var på gården. Og så skød jeg. Jeg tror, at Jette vidste, hvad der skulle ske, da jeg hentede geværet …

Den unge pige bliver myrdet på klods hold med to skud, mens hun sidder op i sin seng. Den 13-årige lillebror Anders hører formentlig lyden af skuddene og er på vej op ad trappen, da han møder drabsmanden. Også Anders bliver uden videre skudt ned.

Det er tidlig formiddag påskedag, og efter mordene stjæler Finn – han har ikke kørekort – nøglerne til gårdejerens gamle Taunus og kører væk. Senere ved 13-tiden observerer en taxachauffør den efterlyste bil efterladt ved et butikscenter i Viby ved Aarhus, og på bagsædet finder politiet dét jagtgevær, som Finn Hauge Jensen har brugt til drabene.

Det får et stort opbud af bevæbnede politifolk med skudsikre veste til at finkæmme området ved Viby Centret og senere trawle Hotel Mercur med hotelværelser, klublejligheder og kælderetage igennem.

Da politiet skal til at ransage det allersidste værelse på hotellets 9. etage, står man pludseligt ansigt til ansigt med den 28-årige dobbeltmorder, der dog helt uden dramatik lader sig anholde og føre ud af hotellet. I hotelværelset befinder sig en ung kvinde, som han har holdt som gidsel i mange timer.

Da Finn Hauge Jensen senere fremstilles i et fem timer langt grundlovsforhør i Aarhus, fortæller han, at han altid er blevet godt behandlet af både Jettes forældre og søskende. Han bedyrer, at han ikke kan sige, hvorfor han dræbte lillebroderen:”Jeg har spekuleret meget på, hvorfor jeg skød på drengen.”

Ved et nævningeting i Vestre Landsret den 6. juli 1977 bliver knejten fra Vorbasse idømt livsvarigt fængsel for dobbeltmordet på Jette Nielsen og hendes lillebror Anders Nielsen, samt voldtægt og ulovlig frihedsberøvelse af kvinden på Hotel Mercur.

Den 5. maj 1980 flygter Finn Hauge Jensen fra Anstalten ved Herstedvester med kurs mod Guyana i Sydamerika. Her bliver han pågrebet to år senere under navnet Ragner Harry Nielsen og udleveret til Danmark til fortsat afsoning i Statsfængslet i Vridsløselille. Han har nået at stifte familie og må efterlade sin 20-årige indiskfødte hustru, der venter deres fælles barn, i Guyana.  

Finn Hauge Jensen er for længst blevet benådet og løsladt, og hans endelige skæbne tør siges at fortabe sig i det uvisse …

Epilog.

Det fremgår af kirkebogen i Vorbasse, at

  • – Finn Hauge Jensen i 1977 tager navneforandring til Finn Monroe – hans fars fulde navn er Monroe Hauge Jensen.
  • – han i 1980 tager endnu en navneforandring til Finn Robert Mortensen – hans mor er født Ginne Marie Mortensen, datter af Agathe og Thorvald Mortensen fra den gamle Mølle i Vorbasse.

Finns mormors og morfras gravsted i Vorbasse – Kilde. Gravstens Arkivet ved Torben Bank Sørensen