Stor interesse for apotekernes influenzavaccination

Foto: Pixabay.com

De første to uger har apotekerne vaccineret lige så mange som i hele sidste vaccinationssæson. Det er først og fremmest de ældre og sårbare, der er blevet vaccineret, og efter henstilling fra Sundhedsstyrelsen har apotekerne midlertidigt sat vaccination af andre end personer i risikogruppen på pause.

Danskere over 65 år samt udvalgte risikogrupper har i høj grad taget anbefalingen til sig om at blive vaccineret mod influenza. Tilbuddet om vaccination gik i gang 1. oktober, og på de to første vaccinationsuger har apotekerne vaccineret lige så mange, som de vaccinerede i hele sidste sæson – nemlig omkring 120.000 personer.

Det gik især stærkt de første hverdage, hvor op mod 20.000 dagligt fik et prik på et af de 380 apoteker, der tilbyder at vaccinere. I de sidste dage er antallet af vaccinationer faldet til under halvdelen, og det følger det mønster, man kender fra tidligere år.

9 ud af 10 af de personer, apotekerne har vaccineret, hører til målgruppen, som får vaccinationen gratis. Birthe Søndergaard, der er sundhedsfaglig direktør i Apotekerforeningen, er godt tilfreds med denne fordeling:

”Vi kan se, at det er de ældre og sårbare, der først og fremmest er blevet vaccineret. Det er glædeligt, at så mange af dem har fulgt myndighedernes anbefaling, da de er i størst risiko, hvis de både bliver ramt af influenza og COVID-19. Det kan forværre sygdomsforløbet betragteligt. Desuden skal vi undgå, at patienter med influenza kommer til at optage de sengepladser på hospitalerne, som vi potentielt skal bruge til corona-patienter.”

I fredags valgte Sundhedsstyrelsen at henstille til, at man midlertidigt målretter influenzavaccinationerne til personer i målgruppen. Den henstilling har apotekerne valgt at følge:

”Vi forstår godt myndighedernes bekymring for, om der er vacciner nok til dem, som vi først og fremmest gerne vil beskytte. Derfor bakker apotekerne op om Sundhedsstyrelsens henstilling og har midlertidigt sat vaccination af personer uden for målgruppen på pause. Det gælder både dem, der får vaccination som en del af en firmaaftale, og de personer, som kommer ind på apoteket og selv betaler for deres vaccination.”

Sidste år blev omkring halvdelen af alle personer over 65 år vaccineret herhjemme. Målet er  at komme højere op i år – ikke mindst i lyset af den aktuelle pandemi. WHO’s anbefaling er, at 75 procent af alle personer i risikogrupperne bliver vaccineret skriver Danmarks Apotekerforening i en pressemeddelelse.

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website.
Hvis du vælger ikke at aktivere cookies, fungerer siden ikke optimalt, angiv dit valg til højre.

Cookie indstillinger

Nedenfor kan du vælge hvilke typer cookies du vil tillade fra hjemmesiden, klik på "Gem cookie indstillinger" for at angive dit valg.

Funktions cookiesSiden benytter funktions cookies, disse er nødvendige for at siden fungerer.

Analytiske cookiesSiden benytter analytiske cookies, således at vi kan analysere besøg, og optimere hjemmesiden.

Social mediaSiden benytter ikke social media cookies.

ReklameSiden benytter ikke reklame relaterede cookies.

AndreSiden benytter 3 part cookies, bla. til funktionalitet af siden, der bliver ikke gemt personlige informationer.