Bülows Hjørne: Et knivdrab, der rystede Grindsted

Af Louis Bülow

Vi skruer tiden 38 år tilbage til engang i begyndelsen af 1980’erne – tilbage til fredag aften den 17. december 1982 til den populære Danserestaurant Granitten i Grindsted. Det var årets helt store julefrokostaften, hvor der på værtshuse, restauranter og beverdinger blev taget godt for sig af julesul, sprut og våde varer.

Den aften flød midtbyen i Grindsted bogstaveligt talt med drukmåse, fyldebøtter og salige branderter med endeløse drukdialoger og snøvlesnak, ligesom husspektakler, værtshusballade og gadesjov var en uafvendelig del af nattens pulserende atmosfære.

Restaurant Granitten blev set som datidens trendy in-sted i det midtjyske og var centralt beliggende i forbindelse med Steen-kælderen i Grand Hotels flotte bygning med facade ud til byens torv og hovedstrøg. Den aften i december 1982 skulle restauranten blive skueplads for en tragedie, der rystede Grindsted.

En af lokalsamfundets unge familiefædre blev stukket ned med en kniv og dræbt – kun fire dage før han ville være fyldt 30 år.

Hvad der skulle have været en glad og festlig aften med julefrokost og efterfølgende dansant på Granitten, udviklede sig på grund af druk og jalousi til en sand tragedie for to familier i Grindsted. Den 29-årige familiefar, født og opvokset i Grindsted, endte som lig i kapellet på Grindsted sygehus, hustruen mistede sin ægtefælle og den lille datter sin far.

Den anden en 34-årig familiefar, der var nytilflyttet, havnede som drabssigtet i en fængselscelle i Arresten i Esbjerg, og hustruen og hans lille datter blev efterladt alene tilbage i lejligheden i Tingparken i Grindsted.

Som altid i de dage var Granitten allerede tidligt på aftenen propfyldt med opstemte mennesker, men hen mod midnat havnede et par af de lokale gæster i et gevaldigt slagsmål. De to unge familiefædre var begge godt gift, boede begge i Tingparken og havde begge en lille pige.

De kendte ikke hinanden i forvejen men kom op at skændes, angiveligt fordi den ene tillod sig at danse med den andens kone. Bartenderen gjorde sit yderste for at få dæmpet de ophidsede gemytter og fortalte senere i et grundlovsforhør:”Jeg forsøgte ellers at skille de to ad, da de under skænderier kom op at slås, men det lykkedes ikke rigtigt …”

Kontroverserne fortsatte hele aftenen igennem, indtil den nytilflyttede og hans kone på et tidspunkt besluttede sig for at tage hjem og derfor forlod danserestauranten. Kommet godt hjem til lejligheden i Tingparken ville skæbnen, at de to ægtefæller røg ud i et bittert skænderi indbyrdes. Samtidigt fandt de ud af, at hun havde glemt sin vinterfrakke på restauranten, hvorefter de tog tilbage til Granitten for at hente den.

Da de forlod hjemmet, tog manden en køkkenkniv med sig. Den skulle bruges, forklarede han sin kone, hvis der skulle opstå problemer.

Det varede da heller ikke ikke særligt længe, inden det igen kom til skænderier og voldsom tumult mellem de to kamphaner, og bartenderen forsøgte endnu engang at lægge sig imellem. Det fremgik senere af grundlovsforhøret, at den 34-årige under slagsmålet trak sin brødkniv og stak ofret to gange i maven. Gæster, der overværede håndgemænget, forklarede, at der ikke var noget at se på den 29-årige, der ganske uanfægtet satte sig tilbage til selskabet ved sit bord.

På et tidspunkt faldt han dog sammen, og først da blev det opdaget, at han blødte kraftigt. Med bartenderens ord:”De fortsatte, og herunder må den ene have stukket den anden med en kniv. Men jeg så ingen kniv.”

Ofret døde kort tid efter, men forinden havde den 34-årige drabsmand og hans kone forladt danserestauranten for anden gang for at tage tilbage til lejligheden i Tingparken.

Drabsmanden, der netop var flyttet til Grindsted sammen med konen og den lille datter, blev senere på natten hentet af politiet i sin lejlighed, sigtet for manddrab og overført til en celle i Arresten i Esbjerg.

I det efterfølgende grundlovsforhør i Retten i Grindsted kom det frem, at det tilsyneladende var jalousi kombineret med massiv indtagelse af alkohol, der havde fået den 34-årige til at stikke sit offer ned. Men han bedyrede sin uskyld i overlagt mord og forklarede, at det var sket i nødværge:”Det er rigtigt, at jeg stak ham med kniven, men jeg ville ikke dræbe ham.”

Dommen faldt otte måneder senere, hvor den 34-årige i Vestre Landsret i Kolding blev idømt fem års fængsel for vold med døden til følge – en dom mange i Grindsted nok aldrig helt lærte at forstå.

Nyheden om det tragiske drab på Restaurant Granitten i Grindsted ryddede dengang alle lokale avisforsider og nyhedsflader og bredte sig som en løbeild over hele egnen. Den dræbte familiefar havde kendt Gud og hvermand og var på hat med de fleste i det lille lokalsamfund.

I dag er hans liv og tragiske skæbne måske nok gledet over i glemslens tusmørke for de fleste, men den unge familiefar fra Grindsted fortjener at blive draget frem og husket:

En omsorgsfuld familiefar, en elsket ægtemand, en god søn, en dejlig kammerat, en inspirerende arbejdskollega. Kendt for at komme alle fordomsfrit i møde og behandle dem alle ordentligt og anstændigt – også dem, der skilte sig ud fra datidens ferske artighed. Dem, der var anderledes, dèm på byens bænke, kammersjukkerne, de socialt udstødte. 

 

 

 

Altid havde han tid til at stoppe op, kigge, lytte, snakke og give et venligt smil tilbage.

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website.
Hvis du vælger ikke at aktivere cookies, fungerer siden ikke optimalt, angiv dit valg til højre.

Cookie indstillinger

Nedenfor kan du vælge hvilke typer cookies du vil tillade fra hjemmesiden, klik på "Gem cookie indstillinger" for at angive dit valg.

Funktions cookiesSiden benytter funktions cookies, disse er nødvendige for at siden fungerer.

Analytiske cookiesSiden benytter analytiske cookies, således at vi kan analysere besøg, og optimere hjemmesiden.

Social mediaSiden benytter ikke social media cookies.

ReklameSiden benytter ikke reklame relaterede cookies.

AndreSiden benytter 3 part cookies, bla. til funktionalitet af siden, der bliver ikke gemt personlige informationer.